Başkanlık için 4. tur bugün
Mehmet Akarca’nın görevi süresinin dolması nedeniyle Yargıtay’da seçime gidildi. Dün yapılan ilk 3 turda 5 adaydan hiçbiri salt çoğunluğu sağlayamadı. Yarın yapılacak 4. tur oylamasında başkanlık için en az 175 oy şartı aranacak
Yargıtay başkanlığı için dün yapılan seçimlerin ilk 3 turunda adaylar salt çoğunluğu sağlayamadığı için seçimlere bugün devam edilecek. Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın başkanlıktaki 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle Yargıtay'da başkanlık seçimi yapıldı. Seçimlerde başkanlık için Mehmet Akarca'nın yanı sıra 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez, 12. Hukuk Dairesi Başkanı Ayhan Tuncal ile Yargıtay 1. Başkanvekili ve Hukuk Genel Kurulu Başkanı Adem Albayrak aday oldu. Seçimlerin ilk turunda Akarca 88, Kerkez 71, Şentürk 70, Albayrak 50, Tuncal 47, ikinci turunda Kerkez 94, Akarca 82, Şentürk 74, Albayrak 46, Tuncal 36, üçüncü turunda Akarca 110, Kerkez 96, Şentürk 96, Albayrak 22, Tuncal da 10 oy aldı. Adayların hiçbirinin 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175 oyu alamaması nedeniyle seçimlere yarın devam edilecek.
3 ADAY YARIŞACAK
Seçimin dördüncü turunda, üçüncü turda en yüksek oyu alan adaylar Akarca, Kerkez ve Şentürk yarışacak. Dördüncü ve beşinci tur oylamalarda da salt çoğunluk sağlanamazsa seçim, yeniden adaylık başvurusunda bulunanlarla tekrarlanacak. Seçimlerde üye tamsayısının salt çoğunluğunun hazır bulunması gerekiyor.
GÖREV SÜRESİ 4 YIL
2797 sayılı Yargıtay Kanunu’nda seçimlere ilişkin şu hükümler yer alıyor: "Yargıtay Büyük Genel Kurulu; Birinci Başkanı, birinci başkanvekilleri ile daire başkanlarını kendi üyeleri arasından, üye tamsayısının salt çoğunluğu ile ve gizli oyla seçer. İlk üç oylamada sonuç alınamazsa, seçim, üçüncü oylamada en çok oy alan iki aday arasında yapılır. Dördüncü oylamaya katılacak olan adayların aldığı oya eşit sayıda oy alanlar da seçime katılırlar. Dördüncü ve beşinci oylamalarda da salt çoğunluk sağlanamazsa seçim yeniden adaylık başvurusunda bulunanlarla tekrarlanır. Bu seçimlerde üye tamsayısının salt çoğunluğunun hazır bulunması şarttır. Birinci Başkan, birinci başkanvekili veya daire başkanı seçilmek isteyenler seçim gününden önce yazı ile Birinci Başkanlığa başvurabilecekleri gibi, ilk seçim gününde oylama başlamadan önce sözlü olarak da adaylıklarını koyabilirler. Yargıtay Birinci Başkanı, birinci başkanvekilleri, daire başkanlarının görev süreleri dört yıldır. Süresi bitenler yeniden seçilebilirler. Yeni seçim yapılıncaya kadar eski başkanlar görevlerine devam ederler."
CAN ATALAY KARARIYLA GÜNDEME GELDİ
Muhsin Şentürk'ün başkanı olduğu geçen dönemde kamuoyunun gündeminde olan çok sayıda karara imza atmıştı. Anayasa Mahkemesinin Can Atalay dosyasında verdiği hak ihlali kararına uymayan 3. Ceza Dairesi, söz konusu ihlal kararında imzası olan üyeler hakkında da suç duyurusunda bulunmuştu. 3. Ceza Dairesi ayrıca FETÖ ve casusluk yargılanmalarına ilişkin de önemli kararlar verdi. Son olarak eski istihbaratçı Enver Altaylı hakkında, silahlı terör örgütüne üye olma ve casusluk suçlarından verilen hapis cezaları onanmıştı.
AYM'YE 'YARGISAL AKTİVİZM' ELEŞTİRİSİ YAPMIŞTI
Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca da geçen süreçte Anayasa Mahkemesi'ne yönelik çok sayıda eleştirilerde bulunmuştu. Yargıtay'ın "2022 Yılı Değerlendirme Basın Toplantısı"nda konuşan Akarca, "Yasa ve anayasa, Anayasa Mahkemesini de bağlar. Anayasa Mahkememizin yargısal aktivizm değil de bir yönlendirme yoluna başvurmasının daha doğru olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullanmıştı. Anayasa Mahkemesinin FETÖ kapsamında daha önce verdiği bir ihlal kararına atıf yapılarak sorulan soruyu cevaplayan Akarca, şöyle konuşmuştu: "Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuruyu incelerken kendi kararlarında dahi değindiği konularının dışına çıktığını zaman zaman görüyoruz. Aslında Yargıtay'ın kararlarında tek başına hiçbir zaman sendika üyeliği, gazete aboneliği, Bank Asya'ya para yatırma tek başına örgüt üyeliği olarak değerlendirilmedi. Buna herkesin dikkat etmesi gerekiyor."