Yargıtay'dan emsal niteliğinde evcil hayvan kararı!
Evcil hayvan besleyen milyonlarca kişi için Yargıtay emsal niteliğinde karar verdi. Evde kedi köpek beslemenin cezası açıklandı. İşte o kararın detayları...

Son dönemde pek çok tartışma yaşanmasına neden olan evde kedi köpek gibi evcil hayvan beslemek konusunda Yargıtay çok konuşulacak bir emsal karara imza attı.
Özellikle pandemi döneminde binalarda evcil hayvan besleyen kişilerin sayısında rekor artış yaşanmış ve bu nedenle komşular arasında anlaşmazlıklar yaşanmıştı. Özellikle de komşular arasında gürültü şikayetleri yaşanırken konu hakkında merak edilen soruları İstanbul Barosu Avukatı Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu yanıtladı.
'KÖPEK HAVLAMASI' ŞİKAYETİYLE AÇILAN DAVADA EMSAL KARAR
Yargıtay'ın emsal kararına neden olan dava 10 yıl önce açıldı. Köpek havlaması şikayetiyle açılan ve köpeğin tahliyesinin istendiği dava İstanbul Anadolu 12'nci Sulh Hukuk Mahkemesi'nce 2014'te reddedildi.
Yargıtay 18'inci Hukuk Dairesi üzerinden kararı temyiz eden komşunun talebi üzerine bir üst mahkeme kararı bozdu.
'HAYVAN BESLENEMEZ' KARARI BİNANIN BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİNDE UYGULANABİLECEK
İstanbul Anadolu 12'nci Sulh Hukuk Mahkemesi ise ilk aldığı kararda direndi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 18'inci Hukuk Dairesi’ni haklı bularak mahkemenin direnme kararını iptal etti. Böylece yönetim planında 'hayvan beslenemez' yazan sitelerin bağımsız bölümlerinde karara aykırı durumlar tahliye nedeni olarak da kullanılabilecek.
Aykırı hareket edenler ya hayvanlarını binanın bağımsız bölümlerinden uzaklaştıracak ya da kendileri binadan taşınacak.
APARTMANDA KEDİ KÖPEK BESLEMEK YASAK MI?
Avukat Kalafatoğlu evcil hayvanı olan kişileri ev almadan ya da kiracı olarak taşınmadan önce uyararak "Bir siteden ev ya da apartman dairesi satın almadan ya da kiralamadan önce mutlaka o yerin yönetim planında hayvan beslenmesiyle ilgili yasak olup olmadığına bakmak gerekir. Bu hususla ilgili olarak emlakçıların ya da mal sahiplerinin; ‘Her dairede zaten hayvan var’ gibi söylemlerine itibar etmemek, mutlaka gidip tapu sicil müdürlüğünden yönetim planına bizzat bakmak gerekir.
Yönetim planında böyle bir yasak varsa da bu maddenin hukuka ve yasal mevzuata aykırılığından dolayı dava açılması doğru olur. Diğer başka bir yol da; yönetim planının “o yasak maddesinin” tüm maliklerin tamamının 4/5’ünün oyu ile değiştirilmesidir" diyerek yönetim planında yasak maddesi bulunuyorsa o binada evcil hayvan beslenemeyeceğini ifade etti.
Yargıtay tarafından verilen yönetim planında yasak varsa bağımsız bölümde hayvan beslenemeyeceği yönündeki kararı da değerlendiren Avukat Kalafatoğlu "Mevzuatımızda, Anayasa’nın 90/son maddesi uyarınca yürürlükte olan Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi; 2004’te yürürlüğe giren ve 2021’de yeni düzenlemeler eklenen 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu mevcuttur. Yine tarafı olduğumuz uluslararası sözleşme, Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi bulunmaktadır. Kanun ile yapılması yasaklanan bir eylemin, yargı üzerinden gerçekleşmesini sağlama yönünde hareket etmek tüm hukuk sistemine aykırıdır. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, bütün bu yasal düzenlemeleri yok saymıştır. Yargıtay’ın yönetim planında yer alan bağımsız bölümlerde evcil hayvan beslenmesinin yasak olduğu şeklindeki maddeyi resen hükümsüz kabul etmesi gerekirdi. Hayvanın sadece varlığının yönetim planında yasaklanması nedeniyle tahliyesine karar verilmesi mümkün değildir" dedi. Yargıtay kararı ile ev sahibi ya da kiracı olsun bu ısrarını sürdüren kişilerin tahliye edilmesi cezası eleştirildi.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.