Yaş meyve sebze ihracatında Mersin'in liderliği sürüyor
Türkiye'nin yaş meyve sebze deposu olarak anılan Mersin, 2021'de 673 milyon 334 bin dolarlık dış satımla, en fazla döviz girdisi sağlayan kentler arasında ilk sırada yer aldı. Yaş meyve ve sebze ihracatında değer bazında son 3 yılda düzenli artış yakalayan Mersin'in bu süre içinde ülke ekonomisine katkısı toplam 1 milyar 878 milyon dolar oldu.
2020 yılında 2 milyar 729 milyon dolar olan yaş sebze meyve ihracatı, 2021'de yüzde 13 artışla 3 milyar 83 milyon dolara ulaştı. Mersin'in ihracatı bu dönemde miktar bazında yüzde 2, değer bazında yüzde 3 yükseldi. Lider Mersin'i, sırasıyla Antalya ve Hatay takip etti. Mersin'in muz, limon, yenidünya, çilek, erik, kabak, keçiboynuzu ve badem üretiminde de birincilikleri bulunuyor.
Mersin Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, kentin verimli topraklara sahip olduğunu ve elverişli iklim yapısıyla ülke tarımında ön plana çıktığını söyledi. Kentin birçok üründe birinciliğinin bulunduğunu aktaran Abalı,"Türkiye yaş meyve sebze ihracatında Türkiye birincisiyiz. Bu bakımdan Türkiye'nin tarım ve ihracatına büyük katkı sunan kentiz. Bir yılda iki, üç defa ekilebilen tarlalarımız mevcut. Dolayısıyla çiftçilerimiz ve biz hiç durmuyoruz. Liman kenti olduğumuzdan dolayı aynı zamanda ihracat kapısı olmamızdan dolayı birçok ülkeye Mersin'den ihracat gerçekleşmekte." diye konuştu.
Son yıllarda Mersin'in yaş meyve sebze ihracatında birinciliği elden bırakmadığına değinen Abalı, şöyle devam etti:
TARIM TARLADA YAPILIR
"Bu ihracatın gerçekleşmesinde Mersin çiftçilerimizin büyük emek ve katkısı var. Onlar üretmese biz bu ihracatı yapamayız. Biz de ekiplerimiz olarak sürekli sahadayız. Projeler ürettik. Çok fazla sayıda eğitim verdik. Şuna inanıyoruz; tarım sahada, tarlada yapılır. Biz sahadaydık, olması gereken buydu. Çünkü Mersin 12 ay üretimi olan bir kent. 12 ay boyunca durmayan bir kent. Sıfır rakımdan 1500 rakıma kadar tarım yapılıyor. Yeni yılda birinciliklerimizin devam etmesini bekliyoruz. İkinci olan ürünlerimizi birinciliğe taşımak istiyoruz. Daha fazla ihracat, daha fazla döviz girdisi ve üretim bekliyoruz. Ayrıca afetsiz bir yıl bekliyoruz."