F-16 havucu sopaya döndü
ABD Temsilciler Meclisi, F-16 savaş uçaklarının 'Yunan hava sahasını ihlal amacıyla kullanılmaması için somut adım atana kadar' Türkiye'ye F-16 satışını yasaklayan değişikliği 244'e 179 oyla kabul etti.
ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satılmasının önünde yeni engeller çıkaran yasa değişikliği önergesini onayladı. Meclis'in Demokrat üyeleri Temsilciler Frank Pallone ve Chris Pappas’ın Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nda (NDAA) değişiklik önergesi 179’a karşı 244'e oyla kabul edildi.
Önergenin kabul edildiği oturumda yaptığı konuşan Temsilciler Meclisi üyesi Frank Pallone “Erdoğan’ın Türkiye’nin NATO statüsünü eylemlerinin sonuçlarından kaçınarak kullanmaya devam etmesine izin veremeyiz” ifadelerini kullandı.
Türkiye’ye olası F-16 savaş uçağı ve ilgili ekipman satışına sıkı denetim getirilmesini içeren karar tasarısına geçen günlerde iki şart eklenmişti. Talepte “ABD Başkanı'nın Türkiye’ye F-16 satışının ABD'nin ulusal çıkarına olduğunu onaylaması” ve “F-16'ların Türkiye tarafından Yunanistan toprakları üzerindeki uçuşlarda kullanılmaması için somut adımlar atılması” şartları yer almıştı. ABD Başkanı Biden, satışın ABD’nin ulusal güvenliği açısından çok önemli olduğunu kanıtlarıyla ortaya koyarsa ve ABD silahlarının başka bir NATO ülkesine karşı kullanılmayacağı konusunda özel önlemler alınırsa bu koşullar geçersiz olacak. Ancak tasarının yasalaşmasına hala birkaç adım var.
Bazı Kongre üyeleri Türkiye’ye silah satışına karşı çıkıyor. Türkiye düşmanı tutumuyla bilinen Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez'in satışa karşı olduğu biliniyor. Amerikan Politico haber sitesine konuşan Menendez, bu konudaki tutumunun “koşullara göre şekil verilebilir” olmadığını belirtti.
Menendez'in bahanelerinden biri “Türkiye’deki insan hakları ihlalleri.” Menendez, şöyle açıklıyor: “Askeri ekipman satışlarını yalnızca kar amaçlı olarak değil aynı zamanda değerlerimizi paylaşanların standartlarına bağlı olarak da gerçekleştiriyoruz. Türkiye ile elbette bir dizi sorunumuz var. S-400'lerden Yunanistan bağlamında komşu NATO müttefikinin uçuşları ve Rusya ile ilişkiler gibi. Tabii ki insan haklarının ihlali de var. Liste uzun.”
KONGREDE ŞOV YAPMIŞTI
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis Mayıs ayında Kongre’nin ortak oturumunda kürsüy çıkartılmış, savunma ekipmanı satışıyla ilgili kararların gözden geçirilmesi çağrısında bulunmuştu. Kongre üyeleri Miçotakis'i ayakta alkışlamıştı.