Yasaklı ırk ihbarı arttı
Son günlerde sahipsiz köpeklerle ilgili şikayetler arttı. Yasaklı ırk köpeklerin sahiplerinin, kısırlaştırıp kayıt altına almak yerine hayvanları sokağa bıraktığı için bir süredir sahipsiz köpeklerle ilgili şikayetlerin arttığı ifade ediliyor.
İlçe belediyeleri şikayetleri değerlendirerek köpekleri rehabilitasyon merkezine alıyor. Isıran bir köpek, önce kısırlaştırılıyor, yasaklı ırk değilse 10 gün karantinanın ardından uygun görülürse serbest bırakılıyor.
Bahçelievler Belediyesi Veterinerlik İşlerinin bağlı olduğu Sağlık İşleri Müdürlüğünden yapılan açıklamada da köpeklerin kızgınlık döneminde olduğu ifade edildi. Açıklamada, “Özellikle saldırgan köpek şikayeti çokça artmış durumda. Bir yandan hayvanlar mevsim itibarıyla kızgınlık dönemlerinde olduklarından bir araya gelerek çeteleşiyor. Diğer yandan yasaklı ırkların sahiplenme süreci bittiğinden vatandaşlar daha önce besledikleri yasaklı ırkları cezai duruma düşmemek için sokağa kontrolsüz olarak terk ediyor" denildi.
Eyüpsultan Belediyesi Kemerburgaz Sokak Hayvanları Kliniğinde Veteriner Başhekim Gökhan Karadağ, "İhbarların yüzde 46'sı yaralı ve hasta hayvanlarla ilgili. Dezenfektan ve vektör ilaçlamaları, haşerelerle ilgili ilaçlamalar yapıldı, bu da yüzde 25 ile ikinci sırada. Üçüncü sırada ise yüzde 14 ile saldırı ihbarları var. Başıboş hayvanlarla ilgili çok şikayet alıyoruz. Eyüpsultan'a bir yılda 2 bin 586 saldırgan hayvanlarla ilgili ihbar geldi." dedi.
‘HAZIR OLMAYANLAR SAHİPLENMESİN’
Isırılan ya da tırmalanan kişinin yaralı bölgeyi öncelikle bol su ve sabunla yıkayıp kuduz aşı merkezine gitmesi gerektiğini dile getiren Karadağ, mağdur vatandaşın kuduz aşı kartıyla belediyeye müracaatı sonucu ısıran hayvanın müşahede altına alındığını belirtti.
Cins köpeklerin son zamanlarda dışarıya bırakılma oranının arttığına dikkati çeken Karadağ, şöyle konuştu: "Doberman, Rottweiler, Kangal, Golden, Labrador, Pekines, Pincher, Terrier gibi birçok terk edilmiş cins hayvana sokaklarda çok sık rastlamaya başladık. Lütfen insanlar buna hazır değillerse sahiplenmesin. Bunları sokaklarda mağdur etmesinler."
Üsküdar Belediyesine bağlı Sokak Hayvanları Geçici Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Veteriner İşleri Müdürü Ömür Uzunali, “Bize her gün 1-2 saldırı vakası geliyor. Belediye olarak görevimiz gereği her vakaya gideriz, bölgeyi inceleriz. Bölgede gerçekten kalabalık bir popülasyon varsa, 5199 sayılı kanuna göre popülasyonu dengede tutmamız lazım. Bu hayvanları kısırlaştırıp sonra aldığımız bölgeye geri bırakıyoruz." dedi.