Yazar ve şairlerden Gazze için açıklama
Zalimle mazlum nasıl bir tutulur! Biz Türk yazar ve şairleri olarak, ‘çalıyorum kapınızı /teyze amca bir imza ver / çocuklar öldürülmesin / şeker de yiyebilsinler’ diye yazan Nazım Hikmet’in torunlarıyız
Aralarında Hüseyin Haydar, Kaan Arslanoğlu, Kaan Eminoğlu, Mustafa Bilgin ve Selçuk Ülger’in de bulunduğu 80 yazar ve şair, İsrail'in Filistin'deki katliamına karşı ortak açıklama yaptı. Batı’da Filistin’i savunan sanatçılara yönelik sansürün de kınandığı açıklama şöyle;
“Dört dinin ortaya çıktığı topraklarda, binlerce savunmasız insanın üzerine bombalar yağıyor. Yakılıp yıkılmış evlere, bebek cenazelerinin fotoğraflarına insan olan bakamıyor. Hastanelerde hastalar ölüme terk edilmiş durumda. Gıda yok, su yok, elektrik yok, yakıt yok. Dünya savaş tarihinde görülmemiş barbarlıkla hastane, cankurtaran, okul, cami, kilise dahil acımasızca fosfor bombalarıyla bombalanırken çocuk cesetlerini koyacak morg bulunamıyor. Sınırlı sayıda izin verilen insani yardım kamyonları öncelikli olarak ceset torbası taşıyor! Şimdiye kadar atılan binlerce bombanın bir atom bombası etkisinde olduğu bildiriliyor.
Bunu dikkate almayıp kendi tatlı çıkarlarını düşünen ‘ileri’ sayılan Batılı emperyalist ülkelerin tutumu insanlığın yüz karasıdır. 21. yüzyılda insanlık bu vahşeti hak etmiyor. Dünyada adaleti sağlayacak bir denge, haksızı koruyacak bir güç kalmadı.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Hangi istiklal vardır ki, ecnebilerin nasihatleriyle, ecnebilerin planlarıyla yükselebilsin? Tarih böyle bir hadiseyi kaydetmemiştir!” sözü bir kez daha kanıtlanıyor!
Zalimle mazlum nasıl bir tutulur! Biz Türk yazar ve şairleri olarak,“çalıyorum kapınızı /teyze amca bir imza ver / çocuklar öldürülmesin / şeker de yiyebilsinler” diye yazan Nazım Hikmet’in torunlarıyız. Hep haklının, mazlumun yanında olduk. Bu nedenle Filistin şiiri antolojileri hazırladık; her Türk şairinin mutlaka bir Filistin şiiri vardır. Her zaman anti-semitizmi lanetledik, insanlığın ilerlemesine katkıda bulunmuş Yahudi kökenli büyük sanatçı, yazar ve düşünürlerden çok şey öğrendik. Filistinli Mahmud Derviş’in, Suriyeli Nizar Kabbanı’nin dostu olduk.
İbrani Ansiklopedisi’ni hazırlamış ünlü Prof. Leibowitz’in sözleriyle: “Filistinlilerin, İsrail devletinden nefreti son derece doğaldır ve onları bundan ötürü kınayamayız. Arapların kendi Filistin devleti kurulursa, Yahudiler ve Araplar arasında dostça birlikte yaşama olasılığı çok yüksektir.”
Bizler, Türk yazar ve şairleri olarak:
1-Acil olarak silahların susmasını, iki devletli çözümle ne İsrailli ne Filistinli tek bir çocuğun bile ölmeyeceği kalıcı bir barışın imzalanmasını istiyoruz.
2-Batı ülkelerinde dünyanın en büyük kitap fuarı olan Frankfurt Kitap Fuarı’nda yazarlara yapılan engellemeleri, her türlü sansürü şiddetle kınıyoruz, tarihin kara tahtasına not ediyoruz. Batılı politikacıların insan hakları, demokrasi, özgürlük vb. ikiyüzlü söylemini protesto ediyoruz.
3-Ünlü müzisyen ve yazar Fazıl Say’a yasak ve sansürü kabul etmiyoruz!
4-Emperyalist barbarlığın kanla zulümle yönettiği bu adaletsiz dünyada yaşamaya mahkum değiliz; edebiyatın ve sanatın yücelttiği, dünyanın bütün renklerini kapsayan büyük insanlığı kuracağımıza inanıyoruz.
Zulümle hareket eden payidar olmaz!
Mahmud Derviş’in ünlü dizesindeki gibi: 'Bir Filistin vardı / bir Filistin gene var!'
Aydan Ay, Ahmet Telli, Ali Cengizkan, Ali Günvar, A. Kadir Paksoy, Ali Ekber Ataş, Adil İzci, Ali Günay, Ayten Mutlu, Ayçin Kantoğlu, Ahmet Yıldız, B. Sadık Albayrak, Beyazıt Kahraman, Cem Güneş, Duran Aydın, Ekrem Karaman, Ergül Çetin, Esen Yel, Erdal Atıcı, Erdinç Gültekin, Erhan Pınarbaşı, Feridun Andaç, Ferit Sürmeli, Fadıl Oktay, Günay Güner, Gazanfer Eryüksel, Gökhan Akçiçek, Hidayet Karakuş, Hüseyin Peker, Hüseyin Ferhad, Hüseyin Haydar, Hayrettin Ökçesiz, Haydar Ünal, Haydar Uzunyayla, Hürdemi Nevzat, İsa Küçük, Kaan Arslanoğlu, Kaan Eminoğlu, Kenan Sarıalioğlu, Mehmet Atilla, Mustafa Gazalcı, Mustafa Bilgin, Murat Batmankaya, Mehdi Bektaş, Mehmet Ercan, Mehmet Büyükçelik, Müslüm Kabadayı, Mustafa Pala, Mehmet Ulusoy, Mehmet İş, Meliha Yıldırım, Nazım Mutlu, Nazmi Ağıl, Nisa Leyla, Onur Bilge Kula, Oğuz Gemalmaz, Osman Başıbüyük, Orhan Tüleylioğlu, Özkan Mert, Özgen Seçkin, Ramazan Teknikel, Şerif Temurtaş, Sadık Usta, Sami Günal, Selim Esen, Sultan Su Esen, Sinan Bakır, Selçuk Ülger, Sadık Güvenç, Tuğrul Tanyol, Taner Ay, Tuğrul Keskin, Tacim Çiçek, Tunca Arslan, Ünsal Çankaya, Yavuz Alogan, Yavuz Yıldırım, Yusuf Alper, Yılmaz Öztürk, Zafer Doruk.”