Yem alamayan besici hayvanını satıyor
Hayvan besicileri, girdi maliyetleri yüzünden pahalıya mâl ettikleri sütün kendilerinden ucuza alındığını belirtti.

Yazın hayvanlarını meralarda otlatan hayvan besicileri, kışa göre biraz rahatladı ama merası olmayan üreticiler yem parasına yetişemiyor. Kışın hayvanlarını beslemek için borçla yem temin edenler ise süt parasıyla borçlarını ödeyemiyor.
Hatay’da süt inekçiliği yapan Ali Çeltik, süt toptancılarının sütü ucuz almanın ötesinde bir de ‘Şu kilodan aşağı olursa sütünüzü almayacağız’ diyerek şart koştuklarını belirtti. Çeltik, “Ben de ineklerimi kesime vereceğim. Onların istekleri ile nasıl hayvancılık yapayım. Devlet de bize yeterince yardımcı olmuyor. Otlaklarımız sınırlı, meralarımız sınırlı, hayvanların yiyecekleri sınırlı" dedi.
HERKES FEDAKÂRLIK YAPACAK
Yetkililere “Hayvancılığın sürmesini istiyorsanız, bizim gibi fedakârlık yapacaksınız” diye çağrı yapan Çeltik şöyle devam etti: “Süt içmek, yoğurt, peynir yemek istiyorsanız bizi destekleyeceksiniz. Mazot pahalı, yem pahalı, işçilik pahalı. Artık girdilerimizi karşılayamaz duruma geldik. Yetişen hayvanlarımızı; inek, öküz, koyun demeden kesime gönderiyoruz. Devlet her şeyden önce çiftçinin girdilerine yapılan zamları durdurmalı. Bizim ürünlerimizin markette satışı ile bizden çıkışı arasında uçurum var. Yetkililer denetlesin."
PAHALI ÜRETİYORUZ UCUZA SATIYORUZ
Hayvan besicisi Ali Bekler de şöyle konuştu: “Biz üreticiler pahalıya üretiyoruz, ucuza satıyoruz. Yani yem pahalı, ilaç ve veteriner pahalı. Nasıl üretim yapacağız, nasıl üretimi artıracağız? Vatandaşın alım gücü düştü, biz de istediğimiz fiyata ürünümüzü satamıyoruz. Araçlarla marketlere götürmek, araçların bakımı, hayvanların bakımı, her şey pahalı. Devlet bize destek çıkmazsa üretim olmaz. “
YEM ALAMIYORUZ
Galip Sürer de devletin destek değil soruna hayvancılık meselesi olarak bakması gerektiğine dikkat çekti.
Hüseyin Tohma, büyük baş hayvancılığı yapıyor. Arpa, yulaf ve saman fiyatlarının çok yükseldiğini belirten Tohma, “Hayvanlar için aldığımız ürünlere her gün zam geliyor, bizim ürünlerimize ise senede bir zam yapılıyor. Biz nasıl üreteceğiz, nasıl hayatımızı devam ettireceğiz. Bizim sanatımız yok, biz anadan çiftçi ve çoban doğmuşuz, ne yapalım? Devlet bize günlük bir kilo yem veriyor, biz ise dört kilo tüketiyoruz. Bizden sütü 3-4 liradan alıyorlar. Bu iş mi yani? Bizim çocuk arpa ekti, rahatladık, ürün iyi geldi. Devlet bu otlağı bize verdi, bizim otlak sorunumuz biraz rahatladı. Yazın havaların iyi olması ile birlikte devletin bize verdiği bu 200 dönüm arazide koyunlarımızı ve ineklerimizi otlatıyoruz. Malcılık nereye gidiyor, diye soracaksanız, valla yem parası olan alıp, işine devam ediyor, parası olmayan da malını satarak, işi bırakıyor" dedi.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.