22 Kasım 2024 Cuma
İstanbul
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Yem üreticileri gıda fiyatlarındaki artışa ne diyor?

Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat bugün kaleme aldığı yazıda Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş ile uzun uzun sohbet ettiğini belirterek yem üreticilerinin gıda fiyatlarında ki artış konusunda fikirlerini yazdı.

Yem üreticileri gıda fiyatlarındaki artışa ne diyor?
A+ A-

Hande Fırat, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş ile yaptı sohbetin, Üretici merkeze alınacak, üretici desteklenecek, doğru ürünler için yönlendirilecek, üretim artırılacak, fiyat düşürülecek” sözü ile özetlenebileceğini söyledi.

Fırat, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş'un “Gıdadaki fiyatlar neden arttı, artıyor?” sorusuna verdiği yanıtları şu şekilde özetledi;

  • Üretim maliyetlerinde yüksek artış var.
  • Üretici, alıcı karşısında güçsüz.
  • Üreticinin birikmiş borçları var
  • Dünyada tarımsal ürünler finansallaştı ve bu rakamları artırıyor.

Hande Fırat'ın aktardığına göre üreticinin isteği “Tarladan sofraya ne oluyor da fiyatlar artıyor?” bakış açısını, “Kasadan tarlaya ne oluyor da fiyatlar artıyor?” bakış açısına dönüştürülüp bir daha düşünülmesi.

Hande Fırat'ın yazısı şu şekilde devam etti:

Gelelim gıdadaki fiyat artışının önüne geçmek için çözüm önerilerine... Ülkü Karakuş’un dediği gibi tarladan yola çıkmayacağız. Önerileri vatandaşın son noktasında, yani kasada başlıyor ve geriye doğru devam ediyor. Maddeler halinde şöyle:

Gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 1’e indirilsin.

Etkin denetleme yapılsın. Aynı ürünün, aynı şehirde, farklı fiyatlarla satılmasının önüne geçilsin.

Lisanslı depoculukta üretici merkeze alınarak, sektör dışı aktörlerin alım satım yapmasına engel olunsun.

Hal yasası çıkarılsın.

Çiftçinin yani üreticinin sabit giderleri desteklensin.

Havza bazlı üretim modeli çalıştırılsın.

Arazi tapulaştırma çalışmaları hızlandırılsın.

Üretici banka kredileri artırılsın.

Et ve Süt Konseyi, sektörün aktörlerini de dahil ederek, üreticiyi merkeze alacak politika oluştursun.

Bazı maddeleri yıllardır tartışıyoruz, ara ara gündeme geliyorlar, sonra bir bakıyoruz unutulmuşlar... Artık unutmaya, ertelemeye ne dayanacak güç ne de zaman kaldı. Tarımda atılacak adımların sonuçları üç yıl gibi bir sürede alınabiliyor. O yüzden artık düşünmek ya da konuşmak değil, tüm aktörlerle birlikte plan oluşturup bir an önce hayata geçirme zamanı.

Üretici yem üreticileri gıda fiyatları yem hayvan üreticileri hande fırat FIRAT hande