‘Yeni Yıl Yeni Dünya’
42 sanatçının bir araya geldiği resim, heykel ve fotoğraf sergisi EKM’de sürüyor. Yeni yıla umutla girdiklerini belirten sanatçılar, yeni bir dünya için yeni bir sanatın önemini vurguladı.
Erkan Yücel Kültür Merkezi (EKM), 2022’yi “Yeni Yıl Yeni Dünya Resim Heykel Fotoğraf Sergisi”yle karşıladı. Yaşama sanatı ustası Adnan Uzal’dan, ressam - fantastik roman yazarı Nihal Güres’e kadar 42 sanatçı, “umudu” simgeleyen yapıtlarıyla sergide yer aldı. Aydınlık’a değerlendirmede bulunan sanatçılardan Mustafa Şanlı, yeni bir dünyanın kurulduğunu belirterek, çürüyen eski dünyanın karşısında yeni dünyanın sanatının daha estetik bir anlayışla kurulması için mücadelenin gerektiğini vurguladı.
Küresel salgın hem yaşamımızı kısıtladı, hem de sanatsal etkinliklerimizi bir yandan sınırlarken dijital ortama taşıdı. Oysa kültürel ve sanatsal ekinlikler izleyicinin ulaşabildiği yerde yapılırsa anlam kazanıyor. Kadıköy’de Metro’ya, Metrobüs’e, Vapura yürüme mesafesindeki EKM’de açılan sergide bir araya gelen sanatçılar, yeni yıla umutla girerek “yeni dünya” vurgusunda bulundu.
‘AYDINLIK SANATI KURMALIYIZ’
Ressam Mustafa Şanlı şunları söyledi:
“Yeni bir yıla girerken herkese gerçek sanatla iç içe olacakları bir yıl diliyorum. Önümüzde yeni bir dünyanın kurulduğunun ve tabi ki onun sanatının da kurulacağının ayak sesleri geliyor. Yeni dünya kurulurken, çürüyen hatta bu çürüme öyle boyutlardaki, eski dünyanın "sanatçı"ları dışkısını sanat diye satacak bir aşağılıklaşmaya kadar ilerlediler. Artık bunun karşısında yeni dünyanın aydınlık ve tertemiz sanatını yaratarak cevap vermeliyiz. Bu tür etkinlikler de bence bunun ilk nüveleridir. Herkese daha estetik bir sanat ve onun dünyasını kurmak üzere mücadeleyi öneriyorum. Kuramıyla, eserleriyle ve kurumlarıyla...”
YENİ BİR DÖNEME GİRİYORUZ
Ressam ve yazar Nihal Güres de yeni yıla yeni umutlarla girdiklerini belirterek serginin Türkiye’nin dört yanından sanatçıları topladığını söyledi. Çalışmasında karanlıklar içinden pembe renklerle umudu öne çıkardığını belirten Güres, insanların tüketim alışkanlıklarını değiştirmesi gerektiğine dikkat çekti. Nihal Güres şunları söyledi:
“Dünya, çağ, değişiyor. İnsanlık olarak davranışlarımızı kontrol etmemiz gerekiyor. Hepimiz kaynaklarımızı bol bol kullanmaya alıştık. Artık bazı şeyleri çok dikkatli kullanmamız gerekiyor. Örneğin babam okumak ve tarih profesörü olmak üzere Almanya’ya gittiğinde 300 Mark mı ne öğrenci bursu kazanıyor. Annem o parayla Elma alıyor. Kabuğunu kendi yiyor, içini bize yediriyor. Günümüzde ise çok savurgan davranıyoruz. Özellikle karbon salınımına dikkat etmemiz gerekiyor.”
AYAZ ATA, NOEL BABA YENİ YIL, YENİ UMUT
Dr. Bülent Şavkın, “Tereddüt” adlı eserini şöyle anlattı:
“Santa Claus olarak yabancıların Azizlik mertebesi verdiği bizdeki adı ile Noel Baba'nın tarihi bildiğimiz Noel'den eskilere dayanmaktadır. Kısaca, Ayaz Ata’nın tıpkı Noel Baba gibi geyiklerin çektiği bir kızağı ve ilaveten Beyaz bir kurdu vardır. En önemli özelliği de soğukta kalanlara, açlara ve kimsesizlere yardım etmesidir. Hatta Noel Baba Ayaz Ata'nın hristiyan kopyasıdır denilebilir. Büyük Şair Nazım Hikmet'in Kuvvayı Milliye Destanında “Sarisin bir kurda benziyordu” diye başlayan dizeleri ile anlattığı Atatürk'ün emanetini korumak zamandayız. Binlerce yıllık bu Türk geleneklerine paralel olarak yeni yılda, yeni umutlarla, yeni bir Dünya'ya emperyalizm ve sömürüden uzak sıcak bir “merhaba” diyebilmektir artık dileğimiz.”
25 Aralık’ta açılan sergi, 15 Ocak’a kadar ziyaret edilebiliyor.