‘Mustafa Necatilerin görevini yapıyoruz’
Hükümetin tasarruf genelgesinde basının hedef alınmasının ardından Balıkesir ve Çanakkale’de yayımlanan bazı yerel gazeteler kararı protesto ederek sayfa kararttı. Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir, 20 ilçede yayımlanan yaklaşık 50 gazetenin eyleme katıldığını belirtti
Hükümetin tasarruf genelgesinde basının hedef alınması, Balıkesir ve Çanakkale’de yayımlanan bazı yerel gazeteler tarafından protesto edildi. Protestoya 30 Mayıs günü Balıkesir’in Yaşam, Gazetem, Marmara, Politika, Birlik, Demokrat, Yeni Söz, Ekspres, Haberci, Takip, Ayvalık, Medya Ayvalık gazeteleri ile Çanakkale’de Çanakkale Gündem gazetesi sayfalarını bir gün karartarak katılmıştı.
Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir, Balıkesir’in 20 ilçesinde yayımlanan yaklaşık 50 gazetenin eyleme katıldığını belirterek, yerel basının sorunları hakkında Aydınlık’a şunları anlattı:
‘SORUN HEPİMİZİN’
“Genelgede ‘görev alanı ile ilgili olmayan yayınlara abone olunmayacaktır.’ şeklindeki ifadeyi garipsedik. Bir il yöneticisinin yerel basın ilgi alanında değilse nedir ilgi alanı? Basından tasarruf etmeyi garipsiyoruz. Bundan tasarrufun olmayacağına inanıyoruz. Basın halk ile kamu kuruluşları ve yöneticiler arasında köprüdür. Vatandaşın da istek ve dileklerini dile getirmede önemli bir vasıtadır. Atatürk’ün de dediği gibi, ‘fazilet adalarıdır gazeteler.’ Yerel basın Millî Mücadelenin bayraktarlığını yapmıştır. Herkesin sustuğu dönemde onlar cesurca görev yapmıştır. Balıkesir de bu konuda öncü olmuştur. Mustafa Necatiler, Vasıf Çınarlar, Hasan Basri Çantaylar ve Mahmut Esat Bozkurtlar önemli işler başarmışlar. Mehmetçiğe moral, halkın Millî Mücadeleye desteğini sağlamışlar. Bugün de bu ruhla çalışıyor ve bu görevi yerine getiriyoruz.
Ne olursa olsun gazetecilik yaşatılmalı. Cemiyet önderliğinde bu konuda ne yapabiliriz diye çalışma yaptık. Arkadaşlarımızla konuştuk. Böyle bir tepki vermeyi uygun bulduk. Sesimizi duymazlarsa başka çareler de ararız. Tasarruf yapılacaksa gazete dışında aranmalı. Meslek hayatımda belki bugüne kadar 5-6 tasarruf tedbiri uygulaması gördüm. İnanın hepsinde aynı ifadeler var. Bu işlerde ilk akla gelen gazetecilik mi oluyor? Gazeteler de olmasa her şey güzel mi olacak? Yaygın basın da bir ülkenin canlı tarihidir.
Arşivciler kütüphanede gazeteleri arıyor. Geçmişe yönelik olayları ve gelişmeleri oradan izliyor. Dijital yayıncılık ne kadar güvenli? Yarın o yayın kapansa ve bazı siteler çökse arşiv de yok oluyor. Onun için gazeteler korunmalı ve yayınlarını sürdürmeli. Gazeteler ülkenin de tarihidir. Türkiye çapında yayın yapan gazeteleri toplasanız bin ile 3 bin arasında anca olur. Bunların toplamı genel tasarruf içinde çok küçüktür. Tasarruf tedbirleri dedikleri şey buna mı kaldı? Demokrasinin ilerlemesi için gazetecilik yaşamalı.
Mesleğin yok edilmesi Türkiye için güvenlik meselesi olarak ortaya çıkar. Dijitalde bilgi kirliliğinin ne boyutta olduğu malum. Buradan genel basına da çağrı yapıyorum. Bu sorun hepimizindir, ortak tepki vermeliyiz.”