Yerel medya zor durumda: 'Faturaları ödeyemiyoruz'
Yerel radyo ve televizyoncular artan maliyetlerden dertli. Denizli Doğuş Radyo ve Doğuş Gazetesi İmtiyaz sahibi ve Denizli Radyo ve Televizyon Yayıncıları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İskender Doğan, artan maliyetler karşısında 1034 olan radyo sayısının 640’a düştüğünü belirtti.
Doğan "Radyolar ve televizyonlar ülkenin değerleridir. Bizler halkın sesiyiz. Bizler yaşayamazsak halkın sesi kesilir." dedi.
Elektrik fiyatlarından yakınan İskender Doğan, "Dört ay önce bizim elektrik faturamız 12 bin liraydı. Şimdi daha yüksek. Biz bunları karşılayamıyoruz. Bu meslek sevmeden yapılmaz. Emekli maaşımızı bile buranın giderlerine harcıyoruz." dedi. Cumhurbaşkanından, elektrikte yüzde 50 indirim sağlanmasını talep eden Doğan, şöyle devam etti:
'RTÜK ÜYELERİNİ YAYINCILAR DA SEÇSİN'
"Bu sıkıntılar yetmezmiş gibi son KDV artışları da can yakıcı. Yüzde 1,5’luk RTÜK payı ile kestiğimiz her faturada yüzde 21,5 fazlalık oluşuyor. Reklam gelirlerimiz çok azaldı. Ayakta kalmamız giderek zorlaşıyor. RTÜK’te 11 üye var. Bunları siyasi partiler seçiyor. Siyasi partiler yine seçmeye devam etsinsin ama iki üyeyi doğrudan yayıncılar seçsin. Üyeler arasında bizi tanıyan, içimizden çıkan arkadaşlarımız olursa bizim sorunlarımız daha iyi anlarlar. Bize destek olurlar."
ÖLÇÜLÜLÜĞE DİKKAT ÇEKTİ
Aynı zamanda besteci ve söz yazarı da olan deneyimli gazeteci Doğan, sanatçıların telif haklarına saygılı olduklarını ancak yerel-ulusal ayrımı yapmadan, gelir durumuna bakmadan gönderilen meslek birlikleri faturalarını ödemekte zorluk çektiklerini söyledi.
"Bir yayıncı 25-30 yılda yetişiyor. Anayasanın 11. maddesi ölçülülüğü esas alıyor. Biz aylık 4 bin-5 bin lira reklam geliri faturası keserken meslek birlikleri, bizden 15-20 bin lira telif bedeli istiyor. Bunu yaparken de yerel, ulusal ayrımı yapmıyor. Gelirine bakmıyor. Biz bunun altından kalkamıyoruz. Yedi tane meslek birliği var. Her biri telif talep ediyor. Haricen alınan kayıtlar usulsüzdür ve suçtur."
ÇÖZÜME İŞARET ETTİ
Haricen kayıtların Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından alınmasını ve işin resmiyete bağlanmasını isteyen Doğan şöyle devam etti:
"Mahkemelerde bu şekilde yargılanan arkadaşlarımız beraat etmeli. Haricen kayıt alındı ve Yargıtay 19. Ceza Dairesi bu kararı bozdu. Biz telif vermeyelim demiyoruz. Ödeyelim ama hakkaniyetli olsun. Bizim önerimiz var. Biz her ay RTÜK’e reklam beyannamesi veriyoruz. Diyoruz ki, yerel yayıncılar bu reklam gelirinin yüzde 2’sini, ulusal yayıncılar da yüzde 1’ini ödesin. Böylelikle bir standarda kavuşsun. Aylık bir milyon lira geliri olanla ben nasıl aynı miktarı ödeyeyim. RTÜK havuzunda biriken bu meblağ, meslek birliklerine dağıtılsın. Bu da bizim gündemimizden çıksın."