Yerhov'dan Sirte açıklaması: Kontrol etme şansları az
Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Türkiye ve Rusya’nın daha önce Suriye’deki Astana sürecinde biriktirdikleri olumlu tecrübeyi bugün Libya’ya aktarmak için gayret gösterdiklerini açıkladı.
Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Türkiye ve Rusya’nın daha önce Suriye’deki Astana sürecinde biriktirdikleri olumlu tecrübeyi bugün Libya’ya aktarmak için gayret gösterdiklerini söyledi.
Bu çabaların BM şemsiyesi altında ve Libya halkının dahil edildiği kalıcı barış inşası hedefiyle sürdürüldüğünü anlatan Büyükelçi Yerhov “Politikacıların temasları başladığında, toplar susar. Sahadaki taraflar her zaman konuşmaya ve tavizler vererek anlaşmaya hazır olmayabilir. Ancak bizlerin Libya halkının pazarlık masasına oturduğu bir anlaşma sürecini başlatması ve Libya devletinin yeniden ayağa kalmasını sağlamak için destek vermesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
'LİBYA'DA ÇATIŞMALAR ASKERİ YOLLA ÇÖZÜME ULAŞMAZ'
Daily Sabah gazetesine verdiği röportajda Büyükelçi Yerhov “22 Temmuz tarihli Türk-Rus Yüksek Düzeyli İstişareleri üzerine yapılan ortak açıklamada Libya’nın egemenlik, bütünlük ve bağımsızlığını teyit eden taraflar, Libya’da ortak çalışma grubu kurarak bir sonraki görüşmelerin Moskova’da yapılmasında mutabık kaldı. Her ne kadar Libya’daki taraflar, zaferlerinden emin oldukları noktalarda masaya oturmaktan kaçınan bir pozisyonda olsalar da, Libya’daki çatışmaların askeri yolla çözülmeyeceğinin unutulmaması gerek”dedi.
'SİRTE'Yİ KONTROL ETME ŞANSLARI AZ'
Çatışmaların sürmesinin daha fazla can kaybından öte sonuç vermeyeceğine işaret eden Yerhov“Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti, Sirte’ye taarruza geçme kararı alırsa, oranın kontrolünü ele geçirmede ne kadar başarılı olacaklarında şüphem var” değerlendirmesinde bulundu. Libya’daki taraflara, çatışmaların durdurulması için ellerinden gelen tüm çabayı ortaya koyma çağrısı yapan Büyükelçi Yerhov “Halihazırda hem Serrac’ı hem Hafter’ı destekleyen ülkeler var ve her bir taraf diğerinin meşruiyetine mutlak surette karşı çıkıyor. Halbuki bizce BM şemsiye altındaki kalıcı barış çalışmalarına alternatif bir çözüm yok” ifadelerini kullandı.
SÖZDE 'DEMOKRATİK GÜÇLER' SURİYE'YE İNSANLIK DIŞI YAPTIRIMLAR UYGULUYORLAR
Yıllar süren savaşın ardından Suriye’nin bugün ‘insanlık dışı’ yaptırımlarla karşı karşıya olduğunu hatırlatan Büyükelçi Yerhov “Suriye’de ciddi ekonomik sorunlar yaşanıyor. Peki bunun sebebi ne? Uzun yıllar boyunca savaşa sahne olan bu ülke tam çatışmaların kesildiği yeniden inşa sürecinde bu sefer de sözde ‘demokratik dünya’ tarafından uygulanan ve tıbbi yardımı bile engelleyen insanlık dışı yaptırımlarla karşı karşıya” ifadelerini kullandı.
Büyükelçi Yerhov, söz konusu yardım mekanizmasının daha önce dış aktörler tarafından Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenliğine aykırı şekilde kullanıldığını da hatırlatarak “Bazı meslektaşlarımızın El Yaburiye Sınır Kapısı’nın kapatılmasına nasıl karşı çıktığını hatırlayın. Uluslararası toplumu, Suriye’ye insani yardım götürmenin başka yolu yokmuş gibi yanıltan da yine onlardı. Kısacası mesele politik bir oyuna dönmüş durumda” dedi.