Yerli muzumuz bize yetiyor
Muz, iklim şartlarından dolayı tropik bir tarım ürünü olması sebebiyle, ağırlıklı olarak Anamur ve çevresinde üretiliyor.
İthalatta gümrük vergisi ile korumacılık yapılan muz üretiminde son 20 yılda önemli artışlar yaşandı, üretim alanı genişledi. TÜİK verilerine göre 1999 yılında sadece 34 bin ton olan üretimimiz, 2022 yılında 29 katın üzerinde bir artışla 997 bin 244 tona ulaştı. Anamur Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, bu rakamın ülke ihtiyacını karşılayabilecek büyüklükte olduğunu belirtti.
Üretim arttı, aynı zamanda tüketimimiz de arttı. 1990’lı yıllarda muz tüketimi, ülkemizde kişi başına 1 kilogramın altında iken şu anda 12-13 kilogramı buldu.
Yine TÜİK verilerine göre muzda artan üretim neticesinde 2001 yılında yeterlilik derecesi yüzde 48,4'den, 2019 yılında yüzde 77,48'e, günümüzde ise 100’e ulaştı.
KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRETELİM
Anamur Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, Anamur Bozyazı Ticaret Odası Başkanı Mehmet Tuna ve Anamur Hal Komisyoncular Derneği Başkanı Ali Çevik, ortak açıklama yaparak, muzda havza çalışması başlatılmasını, desteklerin sermaye şirketlerine değil, küçük aile işletmelerine verilmesini istediler.
“Muz ülkemiz ve bölgemiz için hayati öneme sahiptir.’ diyen kuruluş temsilcileri, sermaye şirketlerinin muz üretiminde sürdürülebilirlik üzerinde olumsuz etki yaptıklarını belirttiler. Yapılan ortak açıklamada şunlar belirtildi:
“Muz üretiminin verimli oluşu, bazı sermaye şirketlerinin iştahını kabartmıştır. Kontrolsüz verilen hibe destekleri küçük aile işletmelerini, sermaye karşısında zor durumda bırakmıştır. Böylelikle büyüyen muz üretimi, üretim fazlası vermeye başlamıştır. Muz, dünyada sadece taze sofralık olarak tüketilmiyor. Donmuş muz, kurutulmuş muz ve muz unu olarak ta tüketilmektedir. Muz üreticisinin önünü açmamız için muzun sanayisine de destek verilmelidir. Katma değeri yüksek ürün ürettiğimiz zaman ihracatın da önü açılacaktır.
HAVZA ÇALIŞMASI BAŞLATILMALI
“Muz seralarının yapımında sübvansiyonlu kredi verilmiyor. Acilen muzda havza çalışması başlatılmalı, muz üretiminde verimli olan yerlere sübvansiyonlu krediler ve bakım kredileri arttırılarak, sermaye şirketlerine değil, küçük aile işletmesi dediğimiz çiftçiye tekrar verilmeli. Hal kayıt sistemine, coğrafi işareti olarak alınan Anamur muzu şeklinde işlenmeli. Diğer bölgelerde üretilen muza ‘Yerli Anamur Muzu’ yazılmamalıdır.”