Yeşil dönüşüme katkı KOBİ'lerden gelecek!
İstanbul Sanayi Odası, Dubai’de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı’nda (COP28) düzenlenen açık oturuma ev sahipliği yaptı.
Türkiye Pavilyonu’nda yapılan, “Sürdürülebilir Üretim Çağında Yeşil Dönüşüm ve KOBİ’ler” konulu oturumda konuşan İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve Sürdürülebilirlik Platformu Başkanı Sultan Tepe, “Yeşil dönüşüme en büyük katkı KOBİ’lerden gelecek. Tüm sektörlerimizi yeşil geçişin itici güçleri olarak görebileceğimiz yeni teknolojilerle ve inovatif iş modelleriyle dönüştürmeliyiz.” dedi.
ZORLUKLAR VAR
Tepe, küresel ekonomide çoğunluğu oluşturan KOBİ'lerin yeşil dönüşümde kilit bir rol oynayacağını vurgulayarak şunları söyledi: "Ancak KOBİ'ler sahip oldukları kilit role rağmen çevresel sürdürülebilirliğe katkılarını engelleyen birtakım zorluklarla karşı karşıyalar. Bu zorlukların başında finans, bilgi ve teknoloji engelleri karşımıza çıkıyor. Yeşil ekonomiye geçişte bu engellerin tespit edilmesi ve KOBİ'lerin çevre dostu girişimlerinin desteklenmesi büyük önem taşıyor. İSO Sürdürülebilirlik Platformu'nu kurduk ve 10 farklı sektöre yönelik sürdürülebilir yol haritaları hazırladık.”
YÜZ MİLYARIN YÜZDE 1'İ
Oturumun konuşmacıları arasında OECD Girişimcilik, KOBİ’ler, Bölgeler ve Şehirler Merkezi Direktörü Lamia Kamal-Chaoui, CDP Etki Sorumlu Yöneticisi Nicolette Bartlett, Ereks-Blue Matters Yönetim Kurulu Üyesi ve Rematters-Tekstil Geri Dönüşüm Çözümleri CEO’su Romain Narcy ve Episome Biotech Kurucusu ve CEO’su Dr. Murat Balaban da yer aldı. Romain Narcy, “Toplumumuzdaki aşırı üretim ve tüketim sorunlarının farkındayız. Hazır giyim üreticisi olarak, doğrusal iş modelinden çevreye karşı daha sorumlu olan döngüsel iş modeline nasıl geçebileceğimiz üzerine düşünüyoruz” diyerek, yılda 100 milyar giysiden ancak yüzde 1'inden azının kullanım ömrü sonunda tekstil olarak geri dönüştürüldüğünü söyledi.
ZENGİNLER SORUMLU
Öte yandan Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) İcra Direktörü Inger Andersen, geçen yıl emisyonların yüzde 1.2 yükseldiğini belirtti. AA'nın geçtiği habere göre Andersen, "Bu kabul edilemez ve bu yüzden bu gidişatı durdurmalıyız. Bunun için iklim adaletine ihtiyacımız var. Zengin ülkeler, G20, tüm emisyonların yüzde 76'sından sorumlu ve ekonomilerini karbondan arındırmak için ilk olarak adım atması gerekenler." dedi.