Yeşilyaka köyünde karantina 14 gün sürecek: ‘Önlemimizi aldık tarımı durdurmadık’
Erzincan'ın Çayırlı İlçesi'nin Yeşilyaka Köyü, İstanbul'dan gelen bir vatandaşta koronavirüs saptanmasının ardından karantinaya alındı.
Çayırlı Kaymakamı Ömer Büyükergene ve karantina altındaki köyün muhtarı Haydar Şengül'le görüştük. Büyükergene ve Şengül, koronavirüsün İstanbul'dan gelen vatandaş ile aynı ev içindeki diğer üç kişide daha görüldüğünü söylediler.
'TEDAVİLERİ YAPILDI EVLERİNE DÖNDÜLER'
Büyükergene, hastalığın ilk taşıyıcısının ilk iki testinin negatif çıktığını, daha sonra Erzincan şehir merkezinde yapılan üçüncü testin pozitif çıktığını belirtti ve şu bilgiyi verdi:
"İstanbul'dan gelen vatandaş ateş ve boğaz ağrısı şikayetiyle ilçe hastanesine başvurmuştu. Tahlil sonuçları negatif çıkmasına karşın belirli semptomları gösterdiği için Erzincan şehir merkezine nakledildi. Orada yapılan testlerde koronavirüs olduğu kesinleşti. Hastalığı taşıyan kişiler, riskin farkında oldukları için, köye geldikleri günden itibaren diğer vatandaşlarla temas haline girmemişler ve kendilerini köy halkından izole etmişlerdir. Fakat aynı evin içinde kendilerini izole edemedikleri için ev halkının diğer üyelerinde de koronavirüs tespit edildi. Hastalığı il dışından taşıyan vatandaşımız sağlığına kavuşarak geçen günlerde taburcu edildi. Diğer üç kişi ise bugün tedavileri tamamlanarak (9 Nisan) taburcu edildiler ve evlerine döndüler.”
'TARIM VE HAYVANCILIK DEVAM EDECEK'
Köydeki sorunları yakından gözlediklerini bu bağlamda sürekli olarak köy muhtarıyla iletişim halinde olduklarını belirten Çayırlı Kaymakamı Büyükergene, şöyle sürdürdü: “İhtiyaç sahibi vatandaşlara erzak yardımı yolladık. Sağlık Ocağı personeli ve hastane personeli köyde olabilecek her ihtimale karşı bekliyor. Yaptığımız çalışmalar sonucu köyde diğer kimselerde hastalığa dair bir işaret olmaması, il dışından gelen ailenin diğer ailelerle temas etmedikleri beyanını doğrular nitelikte. Köydeki karantina 14 gün devam edecek. Bu esnada tarımsal faaliyetler ve hayvancılık faaliyetleri de diğer vatandaşlara temas edilmeden ve köy sınırları terk edilmeden yapılacak. Fakat burada da gerekli önlemleri aldık.”
'İLÇE MERKEZİ DEZENFEKTE EDİLİYOR'
İlçe merkezinde de çeşitli önlemler aldıklarını belirten Kaymakam Büyükergene, koronavirüs önlemlerini şöyle anlattı: “Kamu kurumlarımızı düzenli olarak dezenfekte ediyoruz. Aynı zamanda camiler, cemevleri ve pazar alanları dezenfekte ediliyor. Sokağa çıkışları denetliyoruz. İlçe merkezinde de köylerde olduğu gibi ihtiyaç sahibi kişilere, dernek, hayırsever vatandaşlar ve kaymakamlık işbirliğiyle erzak dağıtıyoruz. Vatandaşlara maske, dezenfektan ve kolonya dağıttık. Maske takmadan marketlere gidilemiyor, yasaklandı.
"İlçemizin temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Bu yüzden tarım ve hayvancılığı kısıtlamadık. Küçük esnaf diyebileceğimiz çay ocakları, berberler ve bunun gibi işletmeler kapalı olduğu için zarar ediyorlar. Onlar için de bir çalışma başlatacağız.
"Ülkemizin tez zamanda bu hastalıktan kurtulmasını temenni ediyorum.”
'20 METRE ARAYLA SELAMLAŞIYORUZ'
Karantinaya alınan Erzincan'ın Çayırlı İlçesi Yeşilyaka Köyü Muhtarı Haydar Şengül, Aydınlık'a köydeki son durumu anlattı. Şu an için var olan vakalardan başka kimsede koronavirüs görülmediğini ancak insanların tedirgin olduğunu belirten Şengül şöyle konuştu: “Hastalık belirlenmiş vakaların dışında kimsede tespit edilmedi. Fakat insanlarda stres ve moral bozukluğu var. Karantina çerçevesinde köyden ayrılamıyoruz. Kimse kimsenin evine misafir olarak gitmiyor. Komşular 15-20 metre arayla birbirlerini selamlayıp konuşuyorlar. Ev içerisinde de mesafemizi korumaya, kişisel eşyalarımızı paylaşmamaya gayret gösteriyoruz.” Karantina altında köyün ihtiyaçlarının nasıl karşılandığına ilişkin sorumuza Şengül, bu konuda hiç zorluk yaşamadıklarını belirterek yanıtladı:
“Tarım ve hayvancılık faaliyetlerimiz devam ettiği için temel malzemelere ihtiyaç duyuyoruz. Bu ihtiyaçlarımızı ilçe esnafına bildiriyoruz. İlçe esnafı hazırlanan listelerdeki malzemeleri köy sınırına kadar getirip jandarma nezaretinde bize teslim ediyor. Market alışverişlerini de ilçede bulunan marketlere verdiğimiz siparişlerle hallediyoruz. Market alışverişlerinden gelen malzemeleri yine jandarma evlere teslim ederek bize yardımcı oluyor. Genel olarak vatandaşlar ihtiyaçlarını önce bana bildiriyor ben de onların istek ve ihtiyaçlarını jandarmaya iletiyorum. İhtiyaç sahibi ailelerinin ihtiyaçları Kaymakamlık tarafından karşılanıyor. Köy sınırlarını terk etmeden ve diğer vatandaşlara temas haline geçmeden tarımsal faaliyetleri ve hayvancılık faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyoruz."