Yılmaz'dan Meclis'e Sayıştay izahatı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz; TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı 2024 Yılı Bütçe Kanunu sunumunda, Sayıştay raporundaki bulgulara yönelik açıklamalar yaptı. Yılmaz, muhasebe kayıt hatalarından kaynaklanan bulguların en aza indirileceğini kaydetti
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 2024 Yılı Bütçe Kanunu Teklifi'nin sunumunu yaptı. Bütçe teklifinin içerdiği 67 ayrı program alanı ile "dirençli şehirler, dirençli ekonomi ve dirençli toplum" önceliklerini esas aldığını vurgulayan Yılmaz, bu bütçeyle depremle yıkılan şehirleri daha iyi şekilde yeniden ayağa kaldıracaklarını, geleceğe dönük afet risklerini azaltacaklarını ifade etti.
"Mali disiplini esas alan, maliye ve para politikaları koordinasyonunu güçlendiren, yapısal reformları öne çıkaran bir anlayış ile ekonomimizde istikrarı kalıcı hale getireceğiz." diyen Yılmaz, 2024 yılı bütçesinin yatırımı, istihdamı, üretimi ve ihracatı destekleyen, insan odaklı ve sosyal refahı artırıcı bir yaklaşımla hazırlandığını kaydetti.
Sayıştay Başkanlığı tarafından hazırlanan idare denetim raporlarına ve bu raporlara ilişkin genel değerlendirmelere değinen Cevdet Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:
"Sayıştay Başkanlığı tarafından Parlamentoya sunulan idare denetim raporlarındaki bulgularda, genel olarak idarelerin iş ve işleyişlerindeki süreçlerde tespit edilen hata ve noksanlıklar konu edilmektedir. 'Kamu zararına' konu hususlar, 6085 sayılı Sayıştay Kanununun ilgili hükümleri uyarınca Sayıştay Başkanlığımız tarafından hesap yargılamasına konu edilmekte ve yargılamaya esas raporlarla alakalı olarak yargılama sonucuna göre işlemler tesis edilmektedir.
SAYIŞTAY RAPORLARINDA
1070 BULGU TESPİT EDİLDİ
"Sayıştay Başkanlığımız 2022 yılında, merkezi yönetim kapsamında toplam 198 kamu idaresinin denetimini gerçekleştirmiş olup Genel Raporlar ve merkezi yönetim kapsamında olmayan kurumlar da dâhil olmak üzere Meclisimize toplam 226 Rapor sunmuştur. Sayıştay tarafından 2022 yılında merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerine ilişkin birazdan ifade edeceğim sebeplere dayanan toplam 1.070 bulgu tespit edilmiştir. Söz konusu rakam, 2021 yılı raporlarında 1.614 iken titizlikle yapılan iyileştirme, düzeltme ve alınan diğer tedbirlerle bulgu sayısının 1.070’e düşürülmesi sağlanmıştır. 2021 yılına ait bulguların yüzde 70’i idarelerimizin gerekli hassasiyeti göstermesi sonucunda 2022 yılına ait raporlarda yer almamış olup 2022 yılı raporlarında yer alan 708 adet yeni bulgu da aynı hassasiyetle ele alınacaktır.
"Yine 2021 yılında Sayıştay tarafından tespit konusu edilen, merkezi yönetim kapsamındaki idarelerden faaliyet raporu yayımlamayan kamu idaresi sayısı 4 iken, 2022 yılında merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerimizin tamamının faaliyet raporu yayınlaması sağlanmış ve raporlar kamuoyuyla paylaşılmıştır."
MUHASEBE KAYITLARI EN AZA İNDİRİLECEK
Kamu idarelerine ait taşınır ve taşınmaz mal kayıtlarında yapılan hatalar ile personel mevzuatına ilişkin iş ve işlemlerde yapılan hataların ön plana çıktığını gördüklerini aktaran Cevdet Yılmaz, şöyle devam etti:
"Muhasebe kayıt hatalarından kaynaklanan bulguların en aza indirilmesini temin etmek amacıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından koordine edilen Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sisteminde muhasebe hesapları üzerinde kontroller konularak kayıt hataları azaltılmaktadır. Ayrıca, Sayıştay bulgularına ilişkin; eğitimler düzenlenmekte, talepte bulunan kamu idarelerine Hazine ve Maliye Bakanlığınca bilgilendirmeler yapılmakta, mevzuat düzenlemesi veya değişikliği gerektiren hususlar tespit edilerek mevzuat çalışmaları sürdürülmekte ve bulguların veya önerilerin yerine getirilip getirilmediğinin tespiti için kamu idarelerinde Hazine ve Maliye Bakanlığınca denetim faaliyetleri yürütülmektedir.
Önümüzdeki dönemlerde yapay zekâ uygulamalarından da faydalanılarak orta vadeli program, stratejik plan, bütçe, harcama, muhasebe, ödeme ile denetim süreçlerini de içeren ve mali riskleri tanımlama ve azaltma yeteneğine sahip olan sistemsel bir yapı kurulması hedeflenmektedir."