YÖK'ün formasyon kararına tepki:Öğretmenlik mesleği bitiriliyor
Hepimizin Sendikası grubu, Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) alınan yeni pedagojik formasyon kararlarına ilişkin yaptığı açıklamada "Düzenleme öğretmenlik mesleğini bitirmektedir." dedi.
YÖK'ün son kararına göre, eğitim fakülteleri dışında farklı alanlarda öğrenim gören öğrenciler, pedagojik formasyon eğitimini "seçmeli ders" olarak alabilecek. Mezunlar da tezsiz yüksek lisans yaparak ya da sertifika programına katılarak bu eğitimi tamamlayabilecekler. Ayrıca, açıköğretim ve uzaktan eğitim programlarında Talim ve Terbiye Kurulu’nun 20 Şubat 2014 tarihli ve 9 sayılı Kararı kapsamında olup öğrenim görenler, mezuniyetten sonra Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı ve Öğretmenlik Mesleği Tezsiz Yüksek Lisans programına katılabilecekler.
Hepimizin Sendikası grubu açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "(Bu karar) fiilen eğitim fakültelerini de öğretmenlik mesleğini de bitirmektedir. YÖK'e göre eğitim fakültelerinin görevi öğretmen yetiştirmektir. Eğitim fakültelerine girmek için YKS'de ilk 300 binde olma şartı bulunmaktadır. YÖK aldığı kararla kendi düzenlemelerini çiğnemektedir. Her fakültenin kuruluş gerekçesi bellidir. Mühendislik fakültesi mühendis, tıp fakültesi hekim yetiştirir. Eğitim fakültesi mezunlarına birkaç ders alarak mühendislik yolu açmak, hekimlik yolu açmak o mesleklerin niteliğini düşüreceği gibi aynı şekilde birkaç pedagojik ders alarak öğretmen olmak da öğretmenlik mesleğinin niteliğini düşürür.
'İKTİDAR HAYAL AVCILIĞINDA'
"Bu uygulama, üniversiteli işsiz kitle açısından hayal avcılığıdır. İşsizliğe çözüm bulamayan siyasi iktidar hayal avcılığı yapmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretmenlik mesleğinin niteliğini artırma gerekçesiyle Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkardı, mesleği kariyer mesleği haline getirdi. MEB'in öğretmenlik mesleğinin niteliğini artırma gerekçeli uygulamaları ile YÖK'ün her üniversite mezununa birkaç pedagojik ders alma yoluyla öğretmenlik yolunu açma kararı çelişmektedir. YÖK'ün bu düzenlemesini MEB onaylıyor mu? Türkiye'de plansız açılan eğitim fakülteleri nedeniyle ataması yapılmayan, atama bekleyen 700 bin civarı öğretmen adayı bulunmakta ve sayı her yıl artmakta. Öğretmen açığı yok, ihtiyaç fazlası öğretmen adayı var. Bu karar, atama bekleyen öğretmen kitlesini artırır. Yapılması gereken eğitim fakültelerinin sayı ve kontenjanlarını iş gücü planlaması dahilinde azaltmaktır. Üretim ekonomisi temelinde köy okulları açılarak yeni okullar açılarak ataması yapılmayanların atanması sağlanmalıdır.
EĞİTİM FAKÜLTELERİ GELENEĞE DAYANMALI
"Türkiye'nin Darülmualliminlere, Köy Enstitülerine, Eğitim Enstitülerine dayanan bir öğretmen yetiştirme geleneği var... YÖK'ün aldığı bu son karar ile eğitim fakülteleri fiilen kapatılıyor, öğretmenlik mesleği bitiriliyor. Öğretmen birkaç ayda veya 3-4 yılda yetişmez. Öğretmen yetiştirme modelimiz geçmişin mirasından ilham alınarak ortaöğretime dayandırılmalı, öğretmen liseleri yeniden açılmalı, eğitim fakülteleri öğretmen liselerine dayandırılmalıdır. Hepimizin Sendikası grubu olarak öğretmenlik mesleğinin onurunu ve niteliğini savunmak için başta Eğitim İş Sendikası olmak üzere tüm eğitim sendikalarını mücadeleye çağırıyoruz."