Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse Aydınlık’a konuştu: Ankaralıların hafta sonları alternatifi Yozgat olacak
Hızlı trenin tamamlanmasıyla Yozgat'a ulaşımın 1 saate düşeceğini belirten Köse, şehrin doğal güzelliklerine dikkat çekti. Yapımı süren projelerini anlatan Başkan, gençlerin spor yapması ve eğitimi için kurulacak merkezlerin yakında tamamlanacağını söyledi
Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse, Aydınlık’a yaptığı açıklamada, yüksek hızlı trenle birlikte Ankara - Yozgat arasının bir saate düşeceğini belirtti. Ankara'nın telaşında yorulan yurttaşları Yozgat'a davet etti.
Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse, Aydınlık'ın sorularını yanıtladı. Yozgat'ın Orta Anadolu'da, doğal yapısı bozulmamış, insanların gelenek, göreneklerine bağlı olduğu bir şehir olduğunu kaydeden Köse, "Şehrimiz Anadolu'daki butik şehirlerden birisi. Yani güvenli, huzurlu, siyasal olayları olmayan ve geçinilebilecek bir şehir. Daha önceki belediye başkanlarımız şehrimize kendi şartlarında hizmet ettiler. Biz de şehrimizin insanlarının daha rahat yaşaması ve hizmetlerden daha iyi faydalanabilmesi adına geldiğimiz günden beri pek çok projeye imza attık.” ifadelerini kullandı.
HER MAHALLEYE SPOR TESİSİ
Projelerinin en başında Çapanoğlu Büyük Camii olduğunu ifade eden Köse, şöyle devam etti: “Burası, şehrimizin simgesi ve İslam'ın mührü olan bir camimiz. Çevresinde genişletme, park bahçe çalışmalarını başlattık. Şu anda son aşamasındayız. Birkaç ay içerisinde teslim edeceğiz. Millet bahçesi projemiz var. Şu anda arazi temizleme işlerimiz devam ediyor. Yozgat gençliğinin ihtiyaç duyduğu, içerisinde kütüphane, okuma salonları, ders çalışma alanları, çocuk okuma salonu olan lokasyonu şehir merkezine yakın bir Gençlik, Kültür ve Spor Merkezi inşaatımız var. Yozgat şehrimizde 27 mahalle var. 27 mahallemizin her birinde spor tesisleri inşa ettik. Gençlerimiz, çocuklarımız sokaklarda toprak sahalarda oynamasın diye değerli büyüklerimizin de desteğiyle mahallelerimizde halı sahalarımızı faaliyete geçirdik. Çeşitli yerlerde, mahallelerde park ve bahçeler ki onlar ihtiyaçtır onlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Yol genişletme çalışmalarımız, bulvar açmalarımız, yeni tip kaldırımlar, yeni tip asfalt, yeni tip ışıklandırmalar ile caddelerimizi daha renkli hale getiriyoruz.”
'GÜNEŞ ENERJİSİYLE İHTİYAÇ KARŞILANACAK'
Yeni tip peyzaj çalışmalarının olduğunu bildiren Köse, şöyle devam etti: “En az 15-20 yıl ömrü olan bitkilerle park ve bahçelerimizi, yollarımızı düzenli hale getiriyoruz. En büyük yatırımlarımızdan birisi güneş enerjisi sistemleri (GES) ve altyapı hamlemiz. Yozgat'ın belki yüz yıllar boyunca kullanacağı, halkımızın sağlıklı su içmesini sağlayacağımız hem de su kaybını önleyeceğimiz alt yapı hamlemiz var. Bunun ihalesi de gerçekleşecek. Son dönemlerde enerjiye olan ihtiyacın artmasıyla birlikte belediyelere de güneş enerjisi kurma yetkisi Cumhurbaşkanımız tarafından verildi. Biz de bunu değerlendirdik, sekizinci ay gibi ihalesini yapıp hizmete almış olacağız. Büyük stadyum ihalemiz çıktı. Şu anda yüzde 50 seviyelerinde. O devam ediyor. Gençlik ve Spor Bakanlığının büyük spor kompleksi inşaatı yakın zamanda başlayacak.”
'TERMAL VE DOĞA TURİZMİNDE İDDİALIYIZ'
Celal Köse, termal turizm ve doğa turizminde de iddialı olduklarını belirterek, “Yozgat merkezde Termal Aquapark adı altında geçmiş dönemde yapılan şu anda belediyemiz tarafından işletilen yerimiz var. Yozgat'ın 7 ilçesinde termal sıcak su olanağı var. Termal turizm ve doğa turizmde iddialıyız.” dedi.
Yüksek hızlı trenin faaliyete geçmesiyle birlikte Yozgat'ın daha da canlanacağını ifade eden Köse şunları söyledi:
“Ulaşım şehirlerin gelişmesi için en önemli etkenlerden birisi. Havalimanı projemiz devam ediyor. Alt yapısının neredeyse tamamı tamamlandı. Şimdi üst yapı ihalesini yapacağız. İnşallah önümüzdeki dönemde de havalimanımız inşa edilmiş olacak. Hızlı tren projesi bitti ve test aşamasında. Şu an o süre neredeyse tamamlandı. İnşallah bu sene sonunda veya baharda hızlı trenimiz de hizmete geçmiş olacak. Dolayısıyla Ankara Yozgat arası bir saate düşecek. Bu bizim için çok önemli. Ankara'da yaşayan bir vatandaşımız Yozgat'a gelmek istediğinde 1 saat içinde merkeze ulaşacak. Bu, şehrimizin, kültürümüzün, turizmin gelişmesi açısından çok büyük önem arz ediyor. Özellikle büyük şehir hayatından sıkılmış vatandaşların, bir hafta sonu gezebileceği, 'Ormanlık bir yere gideyim' diyebileceği illerden birisi de Yozgat. Gerek şimdi gerekse de hızlı tren bittikten sonra Ankara'da yaşayan vatandaşlarımızı Yozgat'a davet ediyoruz."
TÜRKİYE'NİN İLK MİLLİ PARKI ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR
Yozgat Çamlık Milli Parkı, 1958 yılında milli park ilan edildi. 264 hektarlık alana sahip olan Çamlık, aynı zamanda Türkiye'nin ilk milli parkı. Yozgat Çamlık Milli Parkı 1982 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Kafkas Çamı (Pinus nigra Arn. Subsp. Pallasiana) denilen 400 – 500 yaşlarında Karaçam türünü barındırıyor. Bu çam türü Türkiye'de sadece Çamlık'ta bulunurken, halen tohum verebilme özelliğine sahip. Ayrıca Çamlık'ta 43 familya ve 144 cins içinde toplam 212 bitki türü yaşıyor, bunların içinde 30’a yakın endemik tür bulunuyor.