Yozgat hakkında sıra dışı bir gerçek! Yozgatlılar aslında İskoç torunu mu?
İrlanda ile İskoç halklarının atası olarak bilinen Keltlerin aslından bugünün Yozgatlıları olabileceği iddia edildi. M.Ö 2 binli yıllarda İskoçların atası olarak kabul edilen ve Galatların başkenti olan Yozgat hakkındaki tarihi gerçekler...
İrlanda ile İskoç halklarının atası olarak bilinen Keltlerin aslından bugünün Yozgatlıları olabileceği iddia edildi. M.Ö 2 binli yıllarda İskoçların atası olarak kabul edilen ve Galatların başkenti olan Yozgat hakkındaki tarihi gerçekler
Bir çok medeniyete yüzyıllar boyunca ev sahipliği yapan Anadolu toprakları hem zengin kültürü hem de köklü değerleri ile insanlık tarihinin geçmişine ışık tutmaya devam ediyor. Bu asırlık topraklar batısından doğusuna kadar verimliliğin ve gelişmişliğin bir sembolünü gösteriyor.
Bugünde aslında Yozgatlıların İskoç ve İrlandalıların torunu olduğunu iddia edenler tarihsel gerçeklerle bunu kanıtlamaya çalışıyor.
YOZGAT'A KADAR GELDİLER
Tarihte acımasızlıkları ile bilinen İskoç ve İrlanda halklarını oluşturan Keltler, bundan tam 4 bin yıl kadar önce ana vatanları olarak kabul edilen orta Avrupa'dan önce Macaristan'a buradan da Yunanistan’a göç ettiler. Göçebe ve savaşçı bir kavil olan Keltler o dönemde Roma İmparatorluğu için ciddi bir tehdit unsuru oluşturuyordu.
Roma’nın da bir dönemler en büyük düşmanlarından biri olarak gösterilen Galyalılar da Keltlerin akrabasıydı. Barbar topluluklara daha fazla dayanamayan Roma İmparatorluğu, Keltleri Bitinya Kralı Nikodemes'in arabuluculuğu sayesinde Adapazarı taraflarına yerleştirdi. Bugünkü Bursa - Kocaeli - Sakarya üçgeninde yer alan Bitinya'da kalmak istemeyen Keltler’de buradan Yozgat ve Ankara taraflarına kadar geldi.
SELÇUKLULAR DAĞITTI
Böylece de Bitinya - Selevkos arasındaki bölgede bir tampon rolü üstlenen Keltler, uzun bir süre buralarda huzurla yaşarken Selçukluların Anadolu’ya kadar gelmesiyle her şey bir anda değişti.
Türklerin baskınlarına karşı direnemeyen Keltler, en iyi bildikleri işi yaparak tekrardan göçü tercih ettiler. Önce Konstantinopolis'e daha sonrasında da tekrardan Avrupa’ya yol almışlardır. Ancak burada kalanların genlerinin bugün hala Yozgat’ta yaşıyor olabileceği üzerinde durulmaktadır.