Yüksek vergiden kaçan sahte içkiye yöneliyor
Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli İl Temsilcisi Sema Kopal sahte içki konusunda denetimlerin yetersiz olduğunu, sahte içki satışı için dağıtım ağı bile kurulduğunu bildirdi.
Sema Kopal sahte içki nedeniyle yaşanan toplu ölümlerle ilgili bir açıklama yaptı. Sahte içki kaynaklı zehirlenmelerde, son iki haftada en az 70 vatandaşın yaşamını kaybettiğini kaydeden Kopal şunları söyledi: “Alkollü içkilerde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) arttı. Fiyatlarda son yıllarda buna bağlı olarak ciddi artışlar oldu. Bu da tüketicilerin pet şişe, damacana vb. ambalajlarda satış yapan sahte içki satıcılarına yönelmesine neden oldu. Çünkü sahte içki, bandrollü olanların yaklaşık üçte biri fiyatına satılıyor. Ayrıca kimi satıcılar bu fiyat artışlarını fırsat bilerek, kaçak içkilere sahte bandrol uygulayarak fahiş kârlar elde etmeye çalışıyorlar. Avrupa İstatistik Ofisi verilerine göre, ithal ve yerli alkollü içki fiyatları sıralamasında Türkiye Avrupa'da alkollü içkinin en pahalı olduğu 3’üncü ülke durumunda.”
10 Aralık'tan itibaren 19 ayrı kentte sahte içki yüzünden ölümler yaşandığını kaydeden Kopal, “Bu da bize, artık sahte içki üreticilerinin seri üretime geçtiğini gösteriyor. Öyle ki, kargo, satış noktası vb. yollarla bir dağıtım ağı dahi kurulmuş. 19 farklı ilde sahte içkilerin satışı yapılabiliyor” diye konuştu.
Planlı denetim yapılması gerektiğini ifade eden Kopal şunları söyledi:
“Konuyla ilgili kurumların, sadece ölümler olduğunda değil, rutin olarak uygulanacak bir denetim planı çıkarmaları ve bu plana uygun denetimlerin aktif olarak gerçekleştirilmesi gerekir. Bu kişi ve kuruluşlara en ağır hapis ve para cezalarıyla yaptırım uygulanmalıdır. Kimya sanayiinde kullanılan metil alkolün alkollü içki üretiminde kullanılmasının önüne geçilmesi için tedbir alınmalıdır.”