22 Kasım 2024 Cuma
İstanbul
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Yüksel Balık işletmecisi Yüksel Karakış: 'Bulaşıkçılıkla bu işe başladım şimdi bulaşıkçı bulamıyorum'

İstanbul'da Yeşilköy deyince akla ilk gelen mekan Yüksel Balık'tır. Bugüne kadar birçok ünlü ismi de ağırlayan mekan genel itibarıyla iş yemeklerine ev sahipliği yapıyor.

Yüksel Balık işletmecisi Yüksel Karakış: 'Bulaşıkçılıkla bu işe başladım şimdi bulaşıkçı bulamıyorum'
A+ A-
Recep Erçin

Zaman zaman iş insanları ile basın sohbet toplantıları yaptığımız Yüksel Balık işletmecisi ise Sivaslı iş insanı Yüksel Karakış. Karakış kardeşleri ile birlikte Yeşilköy'de iki Tarabya'da bir şube olmak üzere sadece balık restoranı olarak hizmet veriyor. İş dünyası çevresinden tanıdığımız Karakış ile geçen günlerde bir grup gazeteci ile sohbet ettik. Sektörün sorunlarını konuştuğumuz Karakış, 2022'de yeni yatırım planları olduğunu da açıkladı.

'GELİN ÇALIŞIN DEDİM İSTEMEDİLER'

Yüksel Balık Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Karakış, "Bodrum'da yaklaşık 15 milyon TL yatırımla markamıza yaraşır bir şube açmayı hedefliyoruz. Ama çalışan bulma sıkıntısı var. Sadece bulaşıkçı değil garson ve komide de benzer durum var. Üç şubede 200 kişiye istihdam sağlıyoruz. Yeni açılacak yere her şubeden çalışan yollasam burada açık oluşacak. Zaten halihazırda çalışan bulma sıkıntısı yüzünden yüzde 10 eksik istihdamla çalışıyoruz.” dedi. Restorancılık işine 25 yıl önce bulaşıkçılık yaparak başladığını anlatan Karakış, şunları anlattı: “Bugün çalıştıracak bulaşıkçı bulamıyorum. Ben hala masalardaki küllükleri toplarım. İşin içinde olmak gerek. Her sabah Yeşilköy'ün içinden geçerken köşede bir kafe var. Bir grup genç sürekli orada. Önlerinde bilgisayarlar. Bir gün dayanamadım sordum. Siz ne iş yapıyorsunuz, diye. İşsiziz, dediler. Gelin restoranda iş var çalışın, bahşişlerle birlikte 10 binden fazla kazanırsınız, dedim. Biz öyle iş istemiyoruz, dediler.”

KAR MARJI AZALDI

Maliyet artışlarının son altı ayda yüzde 60'a ulaştığını belirten Karakış, çalışanlara da yüzde 50 zam yaptıklarını söyledi. Menülere fiyat artışlarını yansıtsalar da önceden bir masadan elde ettikleri kazancın oransal olarak azaldığını belirten Yüksek Karakış, içki fiyatlarına zam gelse de kendi misafirleri özelinde yeme içme alışkanlıklarının değişmediğini anlattı. “Pandemide arayıp bir ihtiyacın var mı diye soran misafirlerimiz oldu.” diyen Karakış, fiyatların artmasıyla misafirlerin çalışanlara bıraktıkları bahşişlerin tutarının da yükseldiğini belirtti. “Türkiye'de turizm sektörünün toplam gelirlerinin yüzde 13'ünü yeme içme oluşturuyor. Turizm otelcilik bölümlerinin sayısının artması gerektiğini düşünüyorum. İnsanları mesleki eğitime yönlendirmemiz gerekiyor." ifadelerini kullanan Yüksel Karakış, “Bodrum'un ardından uzun vadede Yüksel Balık'ı yurt dışında Londra'da ya da Los Angeles'ta görmek en büyük hayalim. Bizi en fazla İtalyanlar tercih ediyor. İtalyanları İspanyollar ve Almanlar takip ediyor. Restoran işletmeciliği bir nevi hizmet ihracatı. Bugün yurt dışında ünü dünyaya yayılmış markalarımız var. Hepsini sonuna kadar takdir ediyorum. Doğru girişimlerle yurt dışına açılan Türk markalarının sayısını artırmamız şart." dedi.

İstanbul Yeşilköy yüksel balık yüksel karakış bulaşıkçılık kar marjı