‘Yumuşak güç’ten 90 milyarlık katkı’
Dünya turizm sektörü temsilcileri 4-5 Ekim’de İstanbul Turizm Fuarı’nda (İTF) bir araya geldi. Turizmde 2024’ün yol haritasının çizildiği fuarda ‘Ekonominin Yumuşak Gücü: Hizmet İhracatı’ ismiyle bir de panel düzenlendi.
Panelin moderatörlüğünü Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Turizm ve Seyahat ile İlgili Hizmetler Komitesi Başkanı Hediye Güral Gür üstlenirken, konuşmacılar arasında HİB Yönetim Kurulu Muhasip Üye ve Yolcu Taşımacılığı Hizmetleri Komitesi Başkanı Mehmet Erdoğan, HİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğlence ve Kültür Hizmetleri Komitesi Başkanı Fatih Aksoy ile HİB Genel Sekreteri Dr. Fatih Özer yer aldı.
HİZMET İHRACATI 90 MİLYAR
Panelin açılışında Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) bünyesinde 5 bin üye bulunduğunu dile getiren Hediye Güral Gür, “Birlik içerisinde 600’ün üzerinde turizm sektöründen üye var. 2022 yılında hizmet ihracatı 90 milyar seviyelerine ulaştı. Bunun 41,2 milyar doları ise turizm sektöründen geldi. Pek çok sektör ile bir araya geliyoruz. Sinerjisinden yararlandığımız en önemli sektörlerden bir tanesi de kültür, sanat. Ve bunların içinde de tabii ki dizi sektörü geliyor. Yurt dışı seyahatlerimizde ülkemizin nasıl tanındığını, sanatçılarımızın orada nasıl ilgi gördüğünü birebir tecrübe etme fırsatı buluyorum. Uzak sayılabilecek ülkelerden Panama’ya, Meksika’ya seyahat ettik. Bizimle beraber oraya seyahat eden sanatçılarımızın sokakta yürüyemediğine şahit oldum.” ifadelerini kullandı.
‘DİZİ İHRACATINDA İKİNCİYİZ’
Ekonominin yumuşak gücü olan hizmet ihracatının önemli bir parçasının, kültürel değerlerin uluslararası izleyici kitlesine aktarılması olduğunu kaydeden Fatih Aksoy, “Dizi-film ve Türk animasyon sektörü birçok sektörü doğrudan ya da dolaylı olarak etkileme gücü çok yüksek bir sektör. Bunlardan biri de turizm sektörü. Turizme en büyük katkımız da tanıtım. Ülkemizin doğal ve tarihi güzelliklerinin projelerimizde yer alması bugün 140’tan fazla ülkede 800 milyondan fazla izleyiciye ulaşması anlamına geliyor. Şu anda en büyük ikinci dizi ihracatçısı konumundayız. İlk sırada ise ABD geliyor.” dedi.
Hizmet ihracatı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Fatih Özer, “Yumuşak güç, sizin kültürel değerlerinizdir. Hizmet ihracatı da yumuşak gücü bünyesinde barındıran bir husus. Dünyada yaşanan birçok kriz göz önünde bulundurulduğunda hizmet sektörlerinin bu krizlerden daha az etkilendiğini ve kriz dönemlerinde ekonomileri ayakta tutan güç olduğunu görüyoruz. Hizmet ihracatı ekonomik güç olarak da çok önemli.” diye konuştu. Mehmet Erdoğan da yaptığı konuşmada, “2022 yılında, Türkiye’nin hem mal hem de hizmet sektörlerinin toplam ihracatı 343 milyar doları aştı.” bilgisini verdi.
RESESYON NEDENİYLE İHRACATÇILARA EK SÜRE
Resmî Gazete’de yer alan Dahilde İşleme Rejimi Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğle; 1 Ocak 2020 ile 11 Ekim 2023 arasında düzenlenmiş, ihracat taahhüt hesabı henüz kapatılmamış dahilde işleme izin belgelerine, 6 ay içinde Ticaret Bakanlığına müracaatta bulunulması şartıyla başvurunun uygun görüldüğü tarihten itibaren belge orijinal süresinin yarısını geçmemek üzere ek süre verilecek. Küresel resesyon nedeniyle ihracat taahhütlerini yerine getiremeyen ihracatçılara bir fırsat daha tanındığını dile getiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, şöyle konuştu: “İhracatçılarımıza belge süresinin yarısını geçmemek üzere verilecek ek süre hem ihracatımızın sağlıklı bir şekilde sürmesine, hem de firmalarımızın küresel ekonomik krizden kaynaklı gecikmeler nedeniyle ceza almalarının önüne geçecek. Bu düzenleme için Ticaret Bakanımız Prof. Dr. Sayın Ömer Bolat ve Ticaret Bakanlığı bürokratlarımıza teşekkür ediyoruz.”
AĞUSTOSTA CARİ AÇIK 619 MİLYON DOLAR
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Buna göre Ağustos 2023'te cari işlemler hesabı 619 milyon dolar açık verdi. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında ise 6 milyar 149 milyon dolar fazla oluştu. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı, ağustosta 7 milyar 104 milyon dolar oldu. Bu dönemde hizmetler dengesi kaynaklı girişler 7 milyar 266 milyon dolar, seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler de 5 milyar 749 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birincil gelir dengesi kaleminde 922 milyon dolar net çıkış ve ikincil gelir dengesi kaleminde ise 141 milyon dolar net giriş kaydetti. Verilere göre, ağustosta doğrudan yatırımlar kaynaklı 106 milyon dolar, portföy yatırımlarında da 880 milyon dolarlık net giriş gerçekleşti.