Yürüyen Merdiven’den ‘Yürümek’
İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Yiğit Özatalay ve Bilgi Müzik Bölümü mezunu, davulcu Mustafa Kemal Emirel’in kurduğu Yürüyen Merdiven, son albümü ‘Yürümek’i müzikseverlerle buluşturdu. Albüm, Nâzım Hikmet’in ‘Yürümek’ şiiriyle aynı ismi taşıyor.
Besteci Yiğit Özatalay ve davulcu Mustafa Kemal Emirel’in kurduğu Yürüyen Merdiven’in üçüncü albümü “Yürümek”, BİLGİ Music Label etiketiyle dijital platformlarda yayınlandı. Bir Nâzım Hikmet şiirinden bestelenen “Yürümek” adlı parçada ikili, çalgılarından sonra ilk defa vokallerini de birleştirdi. Yirmi yıldır birlikte yürüyen ikili için bu şiir Nâzım’ın toplumsal manifestosunu olduğu kadar gruplarına verdikleri ismi ve omuz omuza gelişen kişisel tarihlerinin anlamını da içeriyor. Nâzım Hikmet’in iki ayrı şiirinin yanı sıra albümde yer alan Can Yücel, Aziz Nesin ve Antonio Machado metinleri, grubun başından beri önemsediği şiir damarının bir devamı niteliğinde. Pablo Neruda ve Yuri Gagarin ise tarihsel figürleriyle iki ayrı parçaya esin kaynağı oldu.
ÜÇ YENİ KONUK
Grubun ilk albümünde konuk olarak yer alan Genco Erkal, Tülay Günal, Çağdaş Engin, Angelika Niescier, Ülkü Aybala Sunat, Kristian Lind ve Tolga Bilgin’e bu albümde üç yeni isim eklendi; Tromboncu Burak Dursun, saksafoncu Barış Ertürk ve Polonyalı akordiyoncu Andrzej Wlodarz. Düzenlemeleri gruba, besteleri Yiğit Özatalay’a ait olan albüm; Yürümek, Boyun Eğmeyenler, 12:12 Blues, Aşk Merdiveni, Mavi, Yürüyen Gagarin, Her Şey Geçer, Davet, Tango Neruda ve Konma Bülbül adlı parçalardan oluşuyor. Bir Ağrı türküsü olan albümün son parçası ise geçen yıl hayatını kaybeden Tuncay Özatalay’a adandı.
YİĞİT ÖZATALAY KİMDİR
1985’te Isparta’da doğdu. Burada başladığı piyano çalışmalarını İzmir’de Turgut Aldemir ve Zafer Çebi’yle sürdürdü. İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde Selen Gülün ve Onur Türkmen’le teori ve kompozisyon, Gülün ve Tuna Ötenel’le caz piyano çalıştı. 2006-2007 öğretim yılı boyunca Kraków Krzysztof Penderecki Müzik Akademisi’nde Wojciech Widlak ve Wojciech Zych’ten kompozisyon dersleri aldı. İki yıl süreyle İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalıştı, Michael Ellison’ın asistanlığını yaptı. 2009 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin sağladığı bursla İtalya’ya giderek Conservatorio di Musica Giuseppe Verdi di Milano’da Alessandro Solbiati’yle kompozisyon yüksek lisans eğitimini tamamladı.
Türkiye’ye döndükten sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde öğretim görevlisi, Dostlar Tiyatrosu’nda piyanist ve müzik direktörü olarak çalışmaya başlayan Yiğit Özatalay, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Kompozisyon Bölümü’nde Özkan Manav gözetiminde başladığı sanatta yeterlik/doktora çalışmalarını 2020’de tamamladı. Öğretim üyesi olarak çalışmaya devam eden Özatalay, çağdaş akustik müzik alanındaki beste çalışmalarının yanı sıra Yürüyen Merdiven bünyesinde konserler veriyor. Özatalay hakkında detaylı bilgiye www.yigitozatalay.com adresinden erişilebilir.
MUSTAFA KEMAL EMİREL KİMDİR
1982’de Mersin’de doğan Mustafa Kemal Emirel, ortaokul ve lise yıllarında okuldaki rock gruplarıyla çaldıktan sonra, 2000 yılında Ankara Üniversitesi Fizik bölümünü kazandı ve Ankara’da Bulutsuzluk Özlemi grubunun eski davulcusu Utku Ünal’dan davul dersleri aldı. 2002 yılında fizik eğitimini dondurduktan sonra İstanbul’da Onur Türkmen ve Şenol Küçükyıldırım ile müzik teorisi, kulak eğitimi ve davul üzerine çalışarak, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Caz Performans bölümüne 2003 yılında tam burslu kabul edildi. Burada Cengiz Baysal ve Can Kozlu ile geleneksel stiller ve caz stilinde davul, İmer Demirer ile grup ile müzik icrası, Selen Gülün ile teori ve kompozisyon alanlarında eğitimler aldı ve 2007’de mezun oldu.
2007 yılı sonrasında çeşitli albüm kayıtları, televizyon programları, konserler ve tiyatro müzik ekipleri içerisinde yer alan Emirel, birlikte sürekli müzik icra ettiği ve albüm kayıtları bulunan Yürüyen Merdiven grubuna ek olarak; Taşra Üçlemesi Caz Projesi, Nâzım’a Caz Şarkıları Projesi, UçUç, Bora Çeliker, Barış Ertürk, Ayşe Tütüncü ve diğer müzisyen dostlarıyla İstanbul içinde ve dışında aktif olarak sahneye çıkıyor.