23 Aralık 2024 Pazartesi
İstanbul
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Zeytin karasuyu değerlendiriliyor

AB muhtesebatına uyum kurallarından biri olarak zeytinciliğe giren „zeytin karasuyu“, bir dizi küçük işletmenin kapanmasına neden oldu. Sağlık sorununa yol açtığı ve çevreyi kirlettiği kaydedilen zeytin karasuyu üzerine çeşitli çalışmalar yapılıyor.

Zeytin karasuyu değerlendiriliyor
A+ A-
YURT HABERLER

Tarım ve Orman Bakanlığı, zeytin ve zeytinyağı üretimi sırasında ortaya çıkan atıkların değerlendirilmesi ve bu nedenle oluşan çevre sorunlarının engellenmesi için harekete geçti. Son olarak bakanlık tarafından kabul edilen bir projeye göre, zeytin karasuyu katma değerli besin maddesine dönüşecek

Proje kapsamında, zeytinyağı üretimi sırasında ortaya çıkan ve ciddi sağlık sorunlarına neden olan zeytin karasuyundan, katma değeri yüksek bitki besin maddesi elde edilecek.

Bakanlık bünyesinde faaliyet gösteren Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü (TAGEM) tarafından geliştirilen 'Zeytin Karasuyunun Farklı Yöntemlerle Toksik Özelliklerinin Giderilmesi ve Tarımda Kullanım Olanaklarının Araştırılması' projesi ile bu maddenin tarımda kullanımı sağlanacak.

3 YILDA TAMAMLANACAK

Programa alınan projeyle 3 fazlı ekstraksiyon (ayırma) yöntemi ile elde edilen ham zeytin karasuyu, fizikokimyasal ön arıtımın ardından 2 farklı yöntem kullanılarak fenol bileşiklerinin, biyolojik ve kimyasal oksijen ihtiyacının azaltılması hedefleniyor. Ön arıtım için 4 farklı kimyasal arıtım yöntemi denenecek. Ayrıca elde edilen sonuçlara göre, kimyasal yöntemler ve biyosorpsiyon yönteminin kombine olarak kullanımı da denenecek.

Proje sonunda zeytin karasuyundan katma değeri yüksek bir bitki besin maddesi elde edilecek ve bu maddenin tarımda kullanımı araştırılarak, bununla ilgili teknolojilerin geliştirilmesi sağlanacak. Proje çalışmaları 2023 yılında başlayacak ve sonuçları ilgili birimlerle paylaşılacak.

Proje, bu yıl Şubat ayında TAGEM‘ in gündemine alınmış, revize edilerek AYK’ya sunulmasına karar verilmişti. Bakanlık, 2026 yılı sonunda tamamlanması öngörülen projeye maddi destek sağlıyor.

MISIRDA DA DENENİYOR

Öte yandan zeytin karasuyunn değerlendirilmesine ilişkin olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destek verdiği bir proje daha yürürlükte. Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından 3 yıl önce başlatılan Farklı İşlem Görmüş Zeytin Karasuyunun Toprağın Bazı Özelliklerine ve Mısır Verimine Etkileri“ başlıklı proje de bu yılın sonunda tamamlanıyor.

Mısır ekiminde uygulanacak yeni yöntemin sonuçlarına göre kullanıma alınıp alınmamasına karar verilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı Mısır tagem zeytin üretimi zeytinyağı üretimi