Zeytin üreticileri yağış bekliyor
‘Var’ yılı olması nedeniyle bu yıl fazla üretim bekleyen üreticiler, körfezde sonbahar yağışlarının yetersizliği nedeniyle kaygılı. Edremit Ziraat Odası Başkanı Ali Yılmaz Diker, beklenen yağış gelmezse zeytin üretiminde düşüşlerin yaşanabileceği uyarısı yaptı


10 milyon zeytin ağacıyla Ege Bölgesi’nin önemli üretim merkezlerinden olan Edremit Körfezi’nde zeytin hasadı başladı.
Türkiye'de geçen yıl 1 milyon 520 bin ton zeytin, 422 bin ton zeytinyağı üretimi gerçekleştirildi. Aynı dönemde zeytinyağı ihracatı ise 182 bin ton olarak kayıtlara geçti.
İspanya ve İtalya başta olmak üzere, dünyada zeytinyağı üretiminin yüzde 20 azaldığı, Türkiye'nin üretiminin ise artış gösterdiği 2022/2023 sezonunda dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına yönelik bazı kısıtlamalara gidilirken söz konusu uygulamanın bu yıl kaldırılması, üreticiler için memnun edici bir gelişme olarak değerlendirildi.
Yaşanan bu gelişmeler, Türk zeytinyağı üreticilerinin üretim ve ihracatta 2024/25 sezonundaki beklentisini bir önceki sezona göre artırdı.
DÜŞÜŞ OLABİLİR
‘Var’ yılı olması nedeniyle bu yıl fazla üretim bekleyen üreticiler, körfezde sonbahar yağışlarının yetersizliği nedeniyle kaygılı. Edremit Ziraat Odası Başkanı Ali Yılmaz Diker, beklenen yağış gelmezse zeytin üretiminde düşüşlerin yaşanabileceği uyarısı yaptı. Diker, şöyle konuştu:
“Bölgesel olarak metrekareye düşen 14 kilogram yağış miktarı, zeytinlik alanlarımız için yeterli olmadığı gibi, önümüzdeki 10 gün içerisinde de yağış gözükmemektedir. Hava sıcaklıklarının da mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, zeytin üzerinde olumsuz etkiler oluşturmaktadır. Bölgede rekolte tahmin miktarında sapmalar olabilir.”

MALİYET 290 LİRA
Diker, ‘ürün bol’ diyen bazı spekülatörlerin gerek zeytin gerekse zeytinyağı fiyatını düşük göstermeye çalıştığına da dikkat çekti. Üretim maliyetlerinin yükseldiğini ve zeytinyağı fiyatlarının yükseleceği uyarısı yapan Diker, maliyet ve fiyatlarla ilgili şu bilgileri verdi:
“Mazot başta olmak üzere, gübre ve işçi ücretlerinde ciddi artışlar oldu. Yaptığımız hesaba göre 1 kilogram zeytinyağının maliyeti 224 lira. Buna yüzde 30 çiftçi geçim payı eklendiğinde 1 kilogram zeytinyağı için 290 lira gibi rakam çıkmakta. Bu rakamın altında açıklanacak olan fiyat, zeytin tarımının sürdürülebilirliğini ortadan kaldıracaktır.
“Sofralık zeytinde de 1 kilogram zeytinin maliyeti 64 lira. Bu rakamın üzerine yüzde 30 çiftçi geçim payı da eklendiğinde zeytinin fiyatı 83 lira olmalıdır.”
BİRLİKLERE ÇAĞRI
Edremit Ziraat Odası Başkanı Ali Yılmaz Diker, Tariş ve Marmarabirlik’in fiyatlarda yana tavır koyacaklarını umduklarını belirtti, Tarım Kredi Kooperatiflerine de bir an önce fiyat açıklamaları konusunda çağrı yaptı.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.