Zeytinci geçen yılın fiyatını arıyor
Hatay’da zeytin toplama devam ediyor. Bu yıl zeytin bol. Zeytinyağı 170-200 lira arasında satılıyor. Üreticiler, Suriye’den gelen kaçak zeytin ve yağ ile topraklarına toplu konut yapılmasından rahatsız.
Hatay’da bu sene zeytin rekoltesi iyi ancak fiyatlar düşük. Geçen yıl 250-300 liradan satılan zeytinyağının bu yıl ürün bol olunca fiyatı 170-200 liraya kadar düştü. Üreticinin beklentisi ise 300 lira.
Hatay’ın zeytin merkezi Arsuz’a gittik. Yeni sezonda üreticilerle görüştük. Vatandaşlar yoğun bir tempoyla zeytin topluyor. Bu yıl zeytinde ‘var’ yılı. Geçen yıl ise Ege ve bölge illerinde kuraklık nedeniyle verim düşüklüğü yaşanmıştı. Bundan dolayı fiyatlar iki üç katı artmıştı. Elinde zeytinyağı olanlar iyi para kazandı. Hükümet fiyatların daha fazla artmaması için yurt dışına yağ satışlarını durdurmuştu. Bu nedenle zeytinyağı 250-350 aralığında satıldı. Üretici yeni sezonda da fiyatların bunun altına düşmesini istemiyor. Ancak ürün bollaşınca fiyatlar bölgede 170-200 lira aralığına kadar düştü.
SURİYE’DEN ZEYTİN GELİYOR
Hatay ve çevre illerde önemli bir sıkıntı da Suriye’den kaçak yollarla zeytin ve yağ gelmesi. Bu da ürünün fiyatının daha da düşmesine neden olacak diye endişe duyuluyor. Üreticiler Suriye’den gelen zeytinin şu anki fiyatının 40 lira olduğunu belirtiyorlar. Türkiye’ye yakın bölgelerden gelen zeytinler burada işlenerek satılıyor. Üreticiler hem stokçuluğun hem de ithal zeytinyağının durdurulmasını istiyorlar.
Bölgede vatandaşların bir sıkıntısı da deprem konutları için zeytinliklerin yerleşime açılması ve buradaki arazilerin bölünmesi. Bunun da önüne geçilmesini istiyorlar. “Arazilerimiz parçalanırsa büyük sıkıntı olur. Bölünmüş arazilere gitmek bile büyük sorun olur. Zeytinliklerimizin yerine başka yerlerden tarla vermek istiyorlar.” diyorlar.
TAPULU ARAZİMİZE DOKUNMASINLAR
Arsuzlu üreticiler sıkıntılarını Aydınlık’a anlattı:
Mehmet Güven: “Bu sene zeytinyağı fiyatları 150- 200 lira civarında. Devlet desteğinden mahrum üretim yapıyoruz. Destek olsa zeytinlerimize daha iyi bakar üretimi artırırız.
Devletimiz deprem konutları yapmak için tapulu yerlerimizi alıyor, bize tapusuz orman arazilerinin olduğu yerden tarla veriyor. Bu uygulama sıkıntı yaratıyor. Bunun önün geçilmeli.”
Mustafa Çetin: “Devlet tarlalarımızı elimizden alıyor, dağın başında hazine arazisinden yer veriyor. Babadan, dededen kalan yerlerimizi elimizden almasınlar.
Zeytinler fena değil ama bakarsan iyi olur. Fiyatlar dersen düşüktür. Biz giden sene 250 liradan kilosunu sattık bu sene aynı zeytinyağı 150-160 liraya düşmüştür. Tarım Bakanlığı bu halimizi görsün istiyoruz.”
KAÇAK YAĞ VE ZEYTİN FİYATLARI DÜŞÜRÜYOR
Ahmet Kaya: “Sattığımız zeytin ve yağı işçi fiyatını kurtarmıyor. İşçinin giden sene günlüğü 300 lira idi. Bu sene ise 800 liradan başlıyor. Yağ fiyatı yarıya düştü üretici nasıl kazanacak? Para kazanmazsan zeytinlere bakamazsın, tarlayı sürdüremezsin sonra da verimsiz hale gelir. Ayrıca devlet ihracatı açsın, malımızı satalım.”
Orhan Kaya: “Gübre ve ilaç atamadığımız yerlerde verim düşük. Devlet desteği olsa daha iyi bakım yapılır ve verim de artar. Suriye’den zeytinyağı getiriyorlar ve bizimkinin yarı fiyatına satıyorlar. Yeşil zeytin 150 lira olmalı, bu sene kilosu 70-80 liraya alınmaktadır. Bu sene en pahalı zeytin ise kilosu 200-250 liraya satılmaktadır.”
Kadir Altınboğa: “Kaçak zeytinyağı getiriyorlar. Bizim yağlarımız sıfır asit. Suriye’den getirdikleri yağın ise yüzde 8-9 civarında. Bu da fiyatları düşürüyor. Siyah zeytininin fiyatı 40 lira ve 5 kilo zeytinden bir kilo yağ çıkmaktadır, yani yağın maliyeti 200 liraya gelmektedir. Şu anki fiyatlar ise düşük.”