27 Aralık 2024 Cuma
İstanbul
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Zeytinyağı güzellik yarışmasına buyrun

Ekonominin bu zor günlerinde umutla, tutkuyla üretimde ısrar eden sektörlerden biri de zeytinciler! Son 15 yıldır aksatmadan yaptıkları en kaliteli zeytinyağı ödülleri için kabuller başladı. Son katılım tarihi 18 Şubat. Amaç, kaliteli zeytinyağı üretimini ve tüketimini teşvik etmek

Zeytinyağı güzellik yarışmasına buyrun
A+ A-

FÜSUN İKİKARDEŞ

Zeytindostu Derneği, bu yıl 15. Naturel Sızma Zeytinyağı yarışması için katılımcı kabul ediyor. Son başvuru tarihi 18 Şubat olan yarışma hakkında, derneğin Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hilmi Yıldırım’dan bilgi aldık. Aynı zamanda Didim Ziraat Odası Başkanı olan Yıldırım, ilk kez 2018’de katıldığı yarışmadan altın madalya ile dönmüş bir üretici. Tabi çok gurur duymuş, heycanlanmış, ancak en önemlisi de her yıl kaliteli zeytinyağı üretmek için uğraş vermiş.

ÇİFTÇİYİ TEŞVİK ETMEK

  • Yarışmanın amacı nedir Hilmi Bey?

Her ne kadar adı ’Yarışma‘ olsa da, asıl amaç, üreticiyi kaliteli zeytinyağı üretmeye teşvik etmek ve kaliteli zeytinyağı üreticisini ödüllendirmek. Yarışmadan önce de üretim vardı, hep devam ediyor. Yarışmayla beraber her zaman kaliteli yağ üretmeyi öğrenmeyi, hatalarımızı yapmamaya başladık.

  • Neler bu hatalar? Üretim şekli belli değil mi?

Mesela erken hasata başladık. Toplanma yöntemi, aynı gün sıkıp ve kasalarla bekletilmeden yağa dönüştürülmesi, fabrikada yıkanması, makinelerin temizliği, vb. Hepsi sonuçta yağda kusur oluşturmaya sebep. Bize öncü olan Zeytindostu Derneğinin kalite yarışmaları oldu.

KİMYASAL VE DUYUSAL SEÇİMLER

  • Yarışmayı düzenleyen Zeytindostu Derneği, yerel bir dernekten öte herhalde…

Zeytindostu Derneği, Türkiye çapında en yaygın ağa sahip bir dernek. Bütün Sivil Toplum Kuruluşları içinde en güçlüsü diyebilirim. Ülkenin her bölgesindeki zeytin üreticilerini kapsıyor. Marmara, Kuzey ve Güney Ege, Akdeniz, Güneydoğu bölgelerinden üyelerimiz var. Zeytinyağlarımızın uluslararası platformlarda itibar kazanmasına da destek.

  • Yarışmaya ilgi nasıl?

İlk yarışma 40 civarında yarışmacıyla başladı. Geçen yıl 99 yarışmacı katıldı, 66’sı ödül aldı.

  • Bir seçimle mi belli oluyor ödüller? En iyisini kim seçiyor?

Yarışma iki aşamadan oluşuyor. İlki kimyasal analiz, diğeri duyusal analiz kısmı. İlk aşama, akredite laboratuvarlarda yapılıyor. Bu yıl Aydın Ticaret Borsası Akredite Laboratuvarında olacak.

SEÇİM SÜRECİNDE GÖNÜLLÜ TADIMCILAR

  • Duyusal analizleri de tadımcılar yapıyor herhalde… Ben şunu beğendim, şunu beğenmedim mi diyor?

Kimyasal analizleri geçen yağlarımız duyusal anlize tabi tutuluyor. Sadece Derneğin panelistleri değil Türkiye’nin değişik yerlerinden panelistler geliyor. Yarışma sürecinde sadece panelistler ücret almaz, gönüllü yaparlar bu işi.

  • Katılım sürecini özetler misiniz?

Bugün yarışmaya katılmaya karar verdim, bildirdim. Bu yarışmaya göndereceğim yağlar için başvuru sahibine birbirinin aynı şişeler gönderiliyor. Ben (üretici olarak) dolduruyorum. Yarışma yağını gönderdikten sonra noter, benim yağıma bir numara veriyor. Hangi numara hangi firmaya ya da markaya ait, dernek bilmiyor. Bu numaraya göre yağlar laboratuvara gönderiliyor. Kimyasal analiz sonuçlarında şu şu kusurlar görülmüştür raporu geliyor. Elenenleri ayırıp diğerlerini duyusal analize gönderiyoruz. Yine aynı şişelerde, denk numaralarla.

  • Farklı sonuçlar gelirse? Kimyasaldan geçti, duyusaldan kaldı… Mümkün mü böyle bir durum?

Genellikle hemen her zaman denk sonuçlar gelir. Tek tek hepsinin tadına bakarlar. Gördüğü puanları, gerekçesiyle birlikte rapor eder. Kendi lisanıyla güzellikleri de eksikleri de yakıcılığı, çimen kokusu bütün bunların oranlarına göre işaret koyuyor. Bir cetvelimiz var, onun üzerinde işaretliyor. Her biri deneyimli uzmanlar.

YAĞLARI YARIŞTIRMIYORUZ

  • Ondan da geçince puana göre madalya görünüyor ufukta…

En son yarışma neticesinde yine noter huzurunda üçlü kodlama açılıyor. Kaç puan aldıysa alanın adı açıklanıyor. Premium (altın), gümüş ve bronz olarak sınıflanıyor. Puanlamayla ödüllendirme yaptığımız için birden fazla altın çıkabilir. Kaliteli yağları ödüllendiriyoruz. Yağları yarıştırmıyoruz. At yarışı gibi değil. Amacımız kaliteli yağların ödüllendirilmesi.18 Şubat’tan sonra noter tarafından numaralandırılacak. Kimyasal analize göndereceğiz, yaklaşık iki hafta sürer.

Zeytinyağı güzellik yarışması Zeytindostu Derneği 15. Naturel Sızma Zeytinyağı yarışması