Zincir marketler kusurlu bulundu
Çarşamba günü savunmaları alınan zincir marketler maliyet artışlarını öne sürseler de Rekabet Kurulunun cezasından kurtulamadılar. Kurul altı zincir markete toplam 2.7 milyar TL ceza kesti. Karara ilişkin yargı yolu ise açık
Salgın döneminde fiyat artışlarından vatandaşların şikayetçi olması üzerine başlatılan denetimler sonucunda zincir marketlere ceza kesildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da 24 Eylül'de yaptığı açıklamada, gıdada fahiş fiyat iddiaları konusunda beş zincir marketi işaret ederek, “Bu konuda kısmen özellikle bu zincir marketlerin sınırsız uygulamaları var. Bu sınırsız uygulamalar karşısında biz de Ticaret Bakanlığı olarak bunların üzerine üzerine gideceğiz. Ağırlıklı olarak iş orada toplanıyor. Bütün üreticiden tüketiciye olan yerde zincir marketlerin buradaki yoğun ürünleri toparlaması… Bu da beş tane zincir market. Bunlar bütün o ürünü toparlıyor. Bu beş tane zincir marketin topladığı ürünle piyasalar alt üst oluyor. Bunlar eğer bu noktada daha adil davranırlarsa hem vatandaş uygun fiyatla ürün alabilecektir hem de üretici şu an itibarıyla kazanımını, parasını zamanında alma şansına ulaşacaktır.” demişti.
Nihayetinde Rekabet Kurulunun, BİM Birleşik Mağazalar AŞ, CarrefourSA, Migros, Savola Gıda, ŞOK Marketler ve Yeni Mağazacılık AŞ'ye (A 101) yönelik başlattığı soruşturma sonucunda yaklaşık 2.7 milyar lira idari para cezası verilmesi kararlaştırıldı. Çarşamba günü marketlerin savunmalarının alınmasının ardından karar perşembe akşamı Kurul'un internet sitesinde duyuruldu.
CEZANIN YÜZDE 60'I EN UCUZCULARA!
Kurul kararında yeni tip koronavirüs salgını sürecinde, perakende gıda ve temizlik ürünleri ticaretiyle iştigal eden zincir marketler ile bunların tedarikçileri konumunda bulunan üretici ve toptancı seviyesindeki teşebbüslerin fiyatlama davranışlarının incelenmesine yönelik olarak yürütülen soruşturmanın tamamlandığı belirtilerek, “Dosyanın 28 Ekim'de Rekabet Kurulunca müzakere edilmesi sonucunda BİM Birleşik Mağazalar AŞ'ye 958 milyon 129 bin 194,39 lira, CarrefourSA Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi AŞ'ye 142 milyon 469 bin 772,07 lira, Migros Ticaret AŞ'ye 517 milyon 672 bin 762,75 lira, ŞOK Marketler Ticaret AŞ'ye 384 milyon 369 bin 37,15 lira ve Yeni Mağazacılık AŞ'ye (A 101) 646 milyon 582 bin 329,39 lira idari para cezası verilmesi kararlaştırıldı. idari para cezası uygulanmasına karar verildiği” açıklandı. Toplamda kesilen 2.7 milyar TL'lik cezanın 1.6 milyar TL'sinin reklam kampanyalarında “en ucuzcu” olarak gösterilen iki markete yönelik olması dikkat çekti.
Kurul, Savola Gıda ve San. Tic. AŞ'ye 22 milyon 210 bin 998,63 lira ve ayrıca "perakende seviyesinde faaliyet gösteren teşebbüslerin yeniden satış fiyatlarını belirlemek suretiyle" ilgili kanunu ihlal ettiği gerekçesiyle de 11 milyon 105 bin 499,32 lira para cezası kesti. BİM Birleşik Mağazalar AŞ, CarrefourSA, Migros, Savola Gıda, ŞOK Marketler ve Yeni Mağazacılık AŞ'ye (A 101) verilen idari para cezalarının toplam tutarı, 2 milyar 682 milyon 539 bin 593,7 lira oldu.
TEMİZLİKÇİ, UNCU VE KOZMETİKÇİ KURTARDI
Kurul ayrıca, Watson Güzellik ve Bakım Ürünleri AŞ, Banvit Bandırma Vitaminli Yem Sanayi AŞ, Beypi Beypazarı AŞ, Colgate-Palmolive Temizlik Ürünleri AŞ, Çağrı Gıda Temizlik Maddeleri İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ, Dalan Kimya AŞ, Dentavit Sağlık Ürünleri, Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri AŞ, Evpaş Evyap AŞ, Gratis İç ve Dış Ticaret AŞ, Johnson and Johnson Sıhhi Malzeme Şirketi, Karizma Beşler Et Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ, Katmer Un İrmik AŞ, Küçükbay Yağ ve Deterjan Sanayi AŞ, Metro Grosmarket Bakırköy Alışveriş Hizmetleri Şirketi, Nestle Türkiye Gıda Sanayi AŞ ile Nivea Beiersdorf Kozmetik AŞ, Procter&Gamble Tüketim Malları Sanayi AŞ, Söke Değirmencilik Sanayi ve Ticaret AŞ, Türk Henkel Kimya Sanayi ve Ticaret AŞ, Unilever Sanayi ve Ticaret Türk AŞ, Yeni Çağdaş İhtiyaç ve Gıda Maddeleri Şirketi, Yunus Market İşletmeleri Ticaret AŞ, Gıda Perakendecileri Derneğine ise idari para cezası uygulanmasına yer olmadığı yönünde karar aldı. Kararın, yargı yolu Ankara İdare Mahkemeleri olmak üzere gerekçesinin daha sonra tebliğ edileceği bildirildi.
RAF AYRI KASA AYRI FİYATA DİKKAT!
Öte yandan son dönemde marketlerde ilginç bir durum daha ortaya çıktı. Raf fiyatları ile kasa fiyatları arasında fark olduğu çoğu tüketicinin dikkatini çekmeye başladı. Örneğin, rafta 9.75 yazan bir ürünün kasada 10.75'e çıktığı görülüyor. Market görevlileri ise, fiyat değiştirmeye yetişemediklerini ifade ediyorlar. Haftalık alışveriş yapanlar bu durumu fark etmeseler de birkaç ürün alan tüketicilerin dikkatinden kaçmıyor ve bu yönde de şikayetler artmış durumda. Bazı marketlerde etiketin altında “fiyat geçerlilik tarihi” yazıyor. Tüketicilerin buna dikkat etmeleri ve kasada fiyatı tekrar sormaları hesabın şaşmaması açısından önemli. Bununla birlikte, alışverişe çıkarken yanınızda hesap makinesi götürün. Aldığınız ürünleri sepete atarken tek tek yazın. Kasada farklı fiyat çıkarsa itiraz edin.