Ziraat odası, üreticiler ve muhtarlar eylem yaptı: Mandalinayı devlet almazsa ağaçlar sökülecek
Plansızlık bu yıl narenciye üreticisini vurdu. Tonlarca ürün üreticinin elinde kaldı. Hataylı üreticiler, sorunun çözülmesi ve yeniden üretmek için devlete seslendi.
Akdeniz’de bu yıl narenciye bolluğu var ama üretici en zor yılını yaşıyor. Hem fiyat düşük hem de alıcı bulunamıyor. Mandalina da portakal da dalında 2 lira. Eylül ayından beri feryat eden narenciye üreticisi, Hatay’da eylem yaptı. Oytun alanında yapılan eyleme Samandağ Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı, muhtarlar ve 100’ü aşkın üretici katıldı. Kurtderesi Mahallesi Muhtarı Mehmet Nural, portakallarını satamayınca ağaçlarını kesmeye başladığını belirtti.
Nural, şöyle konuştu: “Meyveleri dalında kalan bahçe sahipleri benim yolumu izlemek zorunda kalacaklar. Hükümete sesleniyoruz, pazarı devlet bulsun. Mandalinayı 20 kuruşa bile satamayanlar var. Biz, sulama parası, ilaç, gübre derken giderlerimizi karşılayamıyoruz, devletten destek bekliyoruz, yoksa bu ağaçların büyük bölümü kesilecek.”
‘KOMŞULARLA İYİ GEÇİNELİM’
Üretici Adem Beyaz da üreticiye destek yerine, ceza verildiğini ifade ederek, “Atatürk ‘Köylü milletin efendisidir’ demişti ama bugün Atatürk’ün efendisi yerlerde sürünüyor. Mazot, gübre, ilaç ucuzlamadan, çiftçinin durumu düzelmez. Pazar bulacaksın, Rusya ile iyi geçineceksin. Komşularınla iyi geçineceksin ki bu ürün ihracata gitsin. Sen Amerika ile dans edersen Rusya bu malı senden almaz. Rusya kapısı yeterince değerlendirilsin, Suriye kapısı açılsın. Yoksa çiftçinin ürünü yerde çürür, çiftçi sonra ağaçlarını keser, bu Türkiye’nin zararına.” diye konuştu.
‘DEVLET ALSIN KURUMLARA VERSİN’
Üretici Derya Dönmez, şöyle seslendi: “Ürettiğimiz portakal, mandalina elimizde kaldı. Ne su ne de elektrik parasını ödeyebiliyoruz. Gelecek yıl üretim yapabilmemiz için desteğe ihtiyacımız var. Devlet aracılığıyla ürünümüz kurumlara verilebilir. Başka türlü üretime devam edemeyiz. Biz masraflarımızı karşılayamazsak, başka şehirlerde olduğu gibi üretim yapmaktan vazgeçip, ağaçlarımızı kesmek zorunda kalacağız. Biz üretmeye devam etmekte kararlıyız ama devletimizin, belediyelerimizin, biz üreticilere el uzatmasını talep ediyoruz.”
‘DSİ SU DA VERMEDİ YÜZDE 50 HİBE DE’
Samandağ Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı, Devlet Su İşleri (DSİ)’nin Cumhurbaşkanı Kararını uygulamadığını belirtti, şöyle konuştu: Depremden ötürü tarımsal alanda da sıkıntılar yaşıyoruz. Üreticiler başta barınmak olmak üzere, gübre, zirai ilaç, diğer girdi temininde zorluklar yaşıyor. “DSİ yetkilileri, depremden beri birçok bölgeye su veremiyor ya da kısıtlı veriyor. ‘Kanaletlerimiz kırıldı, pompalarımız zarar gördü, 2023 yılında sizlere sulama suyu verilmeyecek, başınızın çaresine bakın.’ diyorlar. Devleti aciz duruma düşüren kabul edilemez bu tartışmalar içerisinde, çiftçilerimiz yeterince sulama suyuna ulaşamamış, 2023 üretim sezonunda kendi imkânları ile üretim yapmıştır. DSİ yeterince su vermemesine rağmen suya yüzde 50 zam yaparak dekar başına 1250 lira icra tehditleri ile çiftçilerimize zulüm etmeye devam ettirmiştir. Aynı DSİ 6. Bölge Müdürü bunlarla yetinmemiş, çiftçilerimizin tarımsal alanda kullandıkları su hizmet bedelinin yüzde 50’si hibe olması gereken Cumhurbaşkanı kararnamesini uygulamamıştır. Kararnameye göre ÇKS kaydı olmasa da çiftçilerimiz 2023 yılında Yarseli Barajı’ndan yararlanması gerekirken, DSİ müdürü, çiftçiden ÇKS kaydı istemiştir.”
‘DESTEĞİ ÜRETİCİYE VERİN’
Selim Kamacı, üreticinin elinde kalan narenciyelerin devlet eliyle alınması istedi, şöyle seslendi: “Üretim ordusuna mensup olan biz çitçiler, amacımız sizlere derdimizi anlatmak ve çare bulmaktır. Biz askerlik yapan, vergi veren vatandaşlar olarak devletimizden bu zor zamanımızda yanımızda olmasını bekliyoruz. Satamadığımız mandalinaların satılması için yanımızda olunmasını bekliyoruz. İhracatçıya yardım adı altında yapılan desteğin narenciye üreticisine verilmesini istiyoruz. “2023 yılında depremzededen alınan sulama suyu parasının önümüzdeki yıla mahsup edilmesini istiyoruz. Yine elektrik zamlarına karşı çiftçimizin yanında yer almanızı istiyoruz.”