Zonguldak’ta Uzun Mehmet anıldı: ‘Kadro talebi haklılığının acı örneği!’
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde kömürün bulunuşunun 193. yılı kapsamında "8 Kasım Uzun Mehmet'i Anma ve Kömür Günü" kutlandı. Uzun Mehmet Anıtı önünde düzenlenen törende, anıta çelenk konuldu, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Uzun Mehmet'in 1829 yılında taş kömürünü bulmasının ardından 1848 yılında resmi üretimin başladığını belirterek, Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının, madencilere ve maden havzasına sahip çıktığını söyledi. Kömürün bulunuşuyla demir ve çelik fabrikaları, enerji santralleri kurulduğunu, kentin sanayi kentine dönüşerek "emeğin başkenti" ismini aldığını aktaran Mutlu, "Bugün 174 yıllık üretim kültürünün sahibiyiz. Bu tarihsel üretim sürecinde 5 bin maden şehidimiz var. Bölge insanımız acılar yaşayarak madenciliği öğrenmiştir." dedi.
‘TTK NORM KADROYLA İSTİKRARLI ÇALIŞMALI’
Mutlu, dünyada yaşanan enerji krizi nedeniyle emtia fiyatlarının yükselmesi ve tedarikte yaşanan sorunların yerli ve milli kaynakların değerlendirilmesinin önemini ortaya koyduğunu ifade etti. Mutlu, "Gelişmiş ülkeler bile sanayilerinin taş kömürü ihtiyacını karşılayabilmek için hızlı bir şekilde kendi kaynaklarını harekete geçirmenin planlamasını yapıyor. Yeraltında çıkarılmayı bekleyen 1,5 milyar ton taşkömürü rezervimiz var. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)'nun kurulu kapasitesi yıllık 5 milyon ton kömür üretimidir. Yani ülkemizin de kendi kaynaklarını harekete geçirme ve ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayabilme imkanı bulunmaktadır." dedi. TTK’nin işçi açıkları nedeniyle üretimini artıramadığını, işçi açıklarının ciddi anlamda iş sağlığı ve güvenliği zaafiyetine neden olduğunu ısrarla vurguladıklarını belirten Mutlu, şöyle devam etti: "Amasra’da meydana gelen kaza haklılığımızın maalesef acı bir örneği olmuştur. Bu gerçekler ışığında iş sağlığı ve güvenliğini tam anlamıyla sağlayarak üretimi artırma zorunluluğumuz olduğunu, TTK’nın; öncelikle yerüstü ve yeraltı işyerlerinde norm kadroyla ve istikrarlı bir şekilde çalışması gerektiğini, böylece taşkömürü üretimini artırarak ülkemize ve milletimize daha çok hizmet eder duruma geleceğini her fırsatta ve her platformda ilgililere anlattık. Biz bu gerçekleri sonuç alınıncaya kadar anlatacak ve bu yolda mücadeleyi sürdüreceğiz." Mutlu, maden şehitlerinin yakınlarına tanınan haklardaki tarih sınırlamasının kaldırılmasına yönelik yasada değişiklik yapıldığını, torba yasayla düzenlemenin yürürlüğe girmesini beklediklerine değindi.
'KÖMÜRE AİT HER ŞEY KUTSALDIR'
Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı da Uzun Mehmet’in, ülke, bölge ve ilçenin kaderinde büyük etken yaratan çok önemli bir iş yaptığını kaydederek, şunları söyledi: “En iyimser tahminlerde bugüne kadar 5 bin madencimiz şehit olmuştur. Bizde devlet memuru olarak ne zaman madenci ile karşılaşırsak daha kolay bir işte çalışmanın ezikliğini, utancını ve burukluğunu yaşıyoruz. Bizler biliyoruz ki çekilen büyük acılara ve bunca şeylere rağmen madencinin başkenti Ereğli’de kömür kutsaldır. Kömüre ait herşey kutsaldır.”