Zorunlu askerliğin süresi 1 yıla çıkarıldı: Tayvan hükümeti savaşa hazırlanıyor
Kasım ayında yapılan yerel seçimlerde hezimet yaşayan Tayvan’ın ABD yanlısı hükümeti, adanın yeniden birleşmesini engellemek için savaşa hazırlanıyor. Çin yönetimi ise ada çevresinde yaptığı bu zamana kadarki en büyük tatbikatlarla ABD’ye süngü gösterdi
Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen, önceki gün yaptığı açıklamada, Tayvan’ın zorunlu askerlik hizmetini dört aydan bir yıla çıkarmaya hazırlandığını söyledi. ABD’nin kışkırtmaları sonucu merkezi hükümet ile ada arasındaki gerilimin arttığı bir dönemde alınan kararı değerlendiren Tsai, “son derece zor, ancak gerekli bir adım” olarak nitelendirdi.
ABD MODELİNİ İZLİYORLAR
Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısının ardından konuşan Tsai Ing-Wen, değişikliğin 2024 yılında yürürlüğe girmesinin planlandığını belirtti. Bu tasarıya göre askere alınan acemi birlikler, ABD kuvvetleri tarafından kullanılan program da dahil olmak üzere daha sıkı bir eğitimden geçecek. Ayrıca Stinger hava savunma füzeleri de dahil olmak üzere daha güçlü silahları nasıl kullanacakları konusunda da eğitilecekler. Silah altına girme emri geldiğinde, yeni zorunlu askerlikten geçenler ordunun altyapı tesislerini koruyacak ve daha deneyimli birliklerin saldırı durumunda hızlı müdahale etmesine olanak tanıyacaklar.
Tsai bu karardan Çin’in Tayvan’a yönelik “giderek daha belirgin hale gelen gözdağı ve tehditlerini” sorumlu tuttu. Bu koşullar altında, yedek askerlerin eğitimi de dahil olmak üzere mevcut askeri sistemin yeterli olmadığını söyledi.
Tsai, “Tayvan yeterince güçlü olduğu sürece, tüm dünyada demokrasi ve özgürlüğün evi olacak ve bir savaş alanı haline gelmeyecektir.” dedi. “Kimse savaş istemiyor... ama... barış da gökten zembille inmeyecek.” ifadelerini kullandı.
Tayvan’ın halihazırda 170.000 aktif askeri personel ve 1,5 milyon yedek asker bulunuyor. Tayvan yasalarına göre, muaf tutulmadıkları sürece 18 ila 36 yaş arasındaki tüm erkeklerin orduda görev yapması gerekiyor.
EN BÜYÜK TATBİKAT YAPILDI
Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), ABD’nin askeri bütçesi kapsamında Tayvan’a 10 milyar dolarlık güvenlik yardımı yapılmasına izin vermesinden hemen sonra yeni bir tatbikata başladı. Ordunun Doğu Cephesi Komutanlığı Sözcüsü, pazar günü yapılan tatbikatın “ABD ve Tayvan’ın mevcut işbirliği ve provokasyonlarını tırmandırmalarına kararlı bir yanıt” olduğunu açıkça belirtti. Ayrıca tatbikatın, ağustos ayında ABD Temsilciler Meclisi Nancy Pelosi’nin yaptığı kışkırtma ziyaretinin ardından yapılan tatbikatlardan bile daha geniş kapsamlı olduğu belirtildi. Çinli uzmanlar, “PLA’nın adayı abluka altına alma ve tüm dış müdahaleleri durdurma konusundaki yeteneklerini bir kez daha gösterdiğini” değerlendirdi.
Savunma Bakanlığı’nın paylaştığı tatbikat videosunda, savaş uçakları, bombardıman uçakları ve savaş gemilerinin yer aldığı ve savaş uçaklarının Tayvan adasına, adanın Orta Sıradağlarını çıplak gözle görebilecek kadar yaklaştığı görülüyor. Videoda bir deniz subayının “Tayvan Çin’in devredilemez bir parçasıdır ve operasyonumuz Tayvan Boğazlarında barış ve istikrarı korumayı amaçlamaktadır. Gerekli her türlü karşı önlemi alacağız.” ifadelerini kullandığı telsiz konuşmaları da yer alıyor.
Tayvan otoritesinin tespit ettiği 71 savaş uçağı ve 7 savaş gemisi, Çin’in düzenlediği benzer tatbikatlar bakımından rekor katılım anlamına geliyor.
‘SAVAŞ UÇAKLARININ KÜKREMESİNDEN ÜRKTÜLER’
Çin Komünist Partisi’nin İngilizce yayın organı Global Times gazetesi, Editörler Kurulu imzasıyla konuyla ilgili bir makale yayımladı. “Ordunun eylemleri ‘Tayvan bağımsızlığını’ caydırmaktan daha fazla anlam taşıyor.” başlıklı analizde, Çin’in kararlılığı şu sözlerle ifade edildi:
“Demokratik İlerici Parti (DPP) yetkilileri son iki gündür ürkek kuşlar gibiydi. PLA savaş uçaklarının kükremesi tansiyonlarını tepeye fırlattı. Her ne kadar sakin görünmeye ve kendilerini cesaretlendirmeye çalışsalar da, içlerindeki panik ve korkuyu gizlemek hala zor. Görmeyi umduğumuz şey de tam olarak bu. DPP yetkilileri ve ‘Tayvan bağımsızlığı’ yanlısı ayrılıkçı güçler ‘bağımsızlık için ABD’ye bel bağlama’ manipülasyonlarından vazgeçmedikleri ya da dizginlemedikleri için, Çin anakarasının onları huzurlarını kaçırmak ve en nihayetinde kaçınılmaz sonlarıyla yüzleşmelerini sağlamak için pek çok yol bulunuyor.”
YENİDEN BİRLEŞME HIZLANACAK
Makalede, ABD’nin iktidardaki DPP’nin yeniden birleşmeye karşı direnişine desteğini arttırmasına karşı, Pekin’in baskıyı iki katına çıkaracağı ve süreci hızlandıracağı savunuldu. Global Times yöneticileri, yazının sonunda şu uyarıyı yaptı:
“Çin halkının isteyeceği son şey Tayvan Boğazında bir savaş çıkmasıdır. Dışarıdakilerin Boğazların barış ve istikrarını bizden daha fazla önemsemeleri mümkün değildir. Şu anki sorun, adada vazgeçmek istemeyen ‘Tayvan bağımsızlığı’ yanlısı ayrılıkçı güçlerin bulunması ve ada dışında ABD’nin sürekli olarak ‘Çin’i çevrelemek için Tayvan adasını kullanmak’ üzere harekete geçmesidir. Çin ana karası askeri olarak tamamen hazır olması, DPP ve ‘Tayvan bağımsızlıkçı’ ayrılıkçı güçlerin başında her zaman bir Demokles kılıcı sallanmaktadır.”
26 Kasım’da yapılan Tayvan yerel seçimlerinde iktidardaki ABD yanlısı ayrılıkçı DPP hükümeti büyük bir hezimet yaşamış ve Çin anakarasıyla birleşmeden yana Milliyetçi Parti (Guomindang, KMT) Partisi zaferle çıkmıştı. ABD ve adadaki işbirlikçi güçleri, 2024 yapılacak genel seçimlerinde de benzer bir sonuç çıkacağı öngörüsünden hareketle savaş hazırlığı anlamına gelen kışkırtıcı hamleler yapmaya devam ediyor.