Tarihte tartışmalı konuların başında Osmanlı'da 'Alamet' isminde bir robot üretildiği ve bunun Ertuğrul Fırkateyni ile Japonya'ya gönderildiği konusudur. Hatta rivayettir ki, Japonların robotik alanda başarısına bu olay öncülük etmiştir. Gelin şimdi hikayemize bir göz atalım...
RobotKurtuluş Savaşımızı var gücüyle destekleyen TİÇSF birçok kadrosu Anadolu’ya gönderir ve parti kadrolarının etkin olduğu ‘takacılar’ aracılığıyla, Anadolu’ya insan ve silah nakledilmesini sağlar. Aydınlıkçı gelenek, TİÇSF ve Şefik Hüsnü’nün mirasını devralarak günümüze taşımıştır.
işçiTanzimat ve Abdülhamit dönemi olarak ele alınan devirler Türk modernleşmesinin ara geçiş dönemine tekabül eder ve toplumun tüm katmanlarında bir çatışma ve dönüşümü gösterir. Orhan Pamuk’un Cevdet Bey ve Oğulları kitabı bu dönüşümlerin bireylerde yarattığı travmanın tipik bir göstergesidir.
Orhan PamukResneli Niyazi, eşine mektubunda şöyle yazar: Bizi bu vatan besledi, büyüttü. Vatan olmasa biz de yokuz demektir. Gerçi seni çok severim [fakat] toprak ve vatanımızı dünyada her şeyden ziyade severim. Neye yarar, her bir şey yine onların varlığıyla kaimdir. Bâki: Ya ölüm ya vatanın kurtuluşu.
RESNELİ NİYAZİ