Türk milletinin yeni anayasa talebi olmadığını söyleyen Korkmazcan, Meclis’in PKK’nın siyasi uzantısından temizlenmesini istedi. Milli Anayasa Hareketi olarak bölücü anayasa girişimine izin vermeyeceklerini ilan eden Korkmazcan ‘Meclis’in ilk görevi PKK’nın atadığı insanları oradan çıkarmaktır’ dedi
Hasan KorkmazcanVatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un 'Yeni Anayasa' planı konusunda basın toplantısı düzenledi. Perinçek, 'Bölücü Anayasa girişimine karşı devleti harekete geçirmesini Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ederim' diyerek Kurtulmuş'u istifaya davet etti.
Doğu PerinçekMeclis, Ramazan Bayramı sonrasında 16 Nisan’da tekrar çalışmalarına başlayacak. Yeni anayasa için de adım atılacak. Bu kapsamda AK Parti, Meclis’te bulunan tüm muhalefet partilerini ziyaret edecek. Ziyaretlerde yeni anayasa yazımında nasıl bir yol izleneceği değerlendirilecek.
AK Parti‘Kent Uzlaşısı’ adı altında DEM Parti ile çeşitli illerde seçim ittifakına giren CHP’yi Demirtaş’tan hem Cengiz Çandar hem de Ahmet Türk hayal kırıklığına uğrattı. Çandar, seçim sonrası gündemin yeni Anayasa olduğunu iddia ederek bu konudaki çözümün Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Öcalan olduğunu söyledi.
Cengiz ÇandarBatı Karadenizliler iftar programında konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yeni anayasa vurgusu yaptı. Bakan Tunç, 'Ülkemizi, Türkiye Yüzyılı'nın başında yeni bir anayasaya kavuşturmak zorundayız. Darbecilerin yaptığı bir anayasayla yürüyemeyiz' dedi.
Yılmaz TunçAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye vizyonunun başlangıcında hedeflerinin yeni, demokratik, sivil bir anayasa yapmak olduğunu belirterek, 'Onu da inşallah Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde siyasi partilerimizin bir uzlaşma sağlayarak gerçekleştireceklerine yürekten inanıyoruz' dedi
Yılmaz TunçCumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa'yı dikkate almadığını kaydetti. TBMM'ye çağrı yapan Uçum, 'Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bu görevi yerine getireceğine inancımız tamdır.' ifadelerini kullandı.
Anayasa MahkemesiCumhur İttifakı bünyesinde Meclis’e taşınan Hür Dava Partisi’nden (HÜDA PAR), Anayasa’nın 42. maddesinden bulunan 'Türkçe’den başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez' ibaresinin değiştirilmesi önerisi geldi.
HÜDA PARAnayasa değişikliğini dahi sadece şeklen denetleyebilen yani esastan denetim yasağına tabi olan AYM’nin, TBMM’nin yapacağı yeni anayasayı esastan denetleyebileceğini ileri sürmek Cumhuriyet’in yerine oligarşi bir anayasa yargısı rejiminin varlığını kabul etmek demektir.
Anayasa MahkemesiMilli egemenliğin tek meşru sahibi halk, anayasa yapma hakkına ve gücüne sahiptir. Gayri meşru ve hukuk dışı bir güç olan darbecilerin yaptığı anayasanın ilga edilemeyeceğini ileri sürmek milli egemenliği ve demokrasiyi reddetmek manasına gelir
TBMM