Medicana International İstanbul Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Oğuzhan Özyurtkan, "Timus bezinin cerrahi olarak çıkartılması kapalı yöntemlerle yapılmaktadır ve myastenia gravis (kas güçsüzlüğü) hastalığının şiddetini azaltmakta oldukça faydalı olduğu kanıtlanmıştır." dedi.
MEHMET OĞUZHAN ÖZYURTKANKoronavirüs ile mücadelede mRNA aşısı olan risk gruplarına hatırlatma dozu uygulanmaya başladı. Prof. Dr. Nurettin Yiyit, hatırlatma dozlarıyla ilgili "Hatırlatma dozları antikorları çok güzel yükseltiyor ve uzun süre de yukarıda tutuyor" dedi.
Koronavirüs AşısıMilli Eğitim Bakanı Özer, "Tüm Türkiye'de, 81 ilde yüz yüze eğitimde 6 haftayı geride bıraktık. Süreç planlandığı gibi başarılı şekilde devam ediyor. Bugün itibarıyla tüm sınıfları kapalı olan hiçbir okulumuz bulunmamaktadır" dedi.
Mahmut ÖzerAnkara Şehir Hastanesi Kadın Doğum Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Özlem Moraloğlu Tekin, uluslararası çalışmalar ışığında Kovid-19 dönemine ilişkin gebelik takip rehberinde aşılarla ilgili güncelleme yapıldığını ve yeni rehberin Koronavirüs Bilim Kurulu'na sunulduğunu bildirdi.
Sağlık BakanlığıABD’li bilim insanları tarafından yapılan yeni bir araştırma, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanan iltihaplı romatizma, multipl skleroz ve ülseratif kolit gibi hastalıklardan muzdarip olan kişilerin, aşılarla oluşan antikor tepkisinin daha düşük olduğunu gösterdi.
ModernaKlinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Selda Erensoy, doktor talebi olmadan yaptırılan ve uzmanlar tarafından değerlendirilmeyen antikor testlerinin kişilerde yanlış bir güven hissi oluşturabileceğine dikkati çekti.
Kovid-19Kovid-19’u atlatan kişilerin antikor düzeylerinin incelendiği çalışmaya göre, virüs yüküne daha çok maruz kalan sağlık çalışanlarının antikor koruyuculuğu 9 aya kadar çıkarken, daha az virüs yüküyle hastalık atlatan ev kadınları ise 3 ay içinde antikor koruyuculuğunu kaybediyor.
İsrail'de yapılan bir araştırmada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı yaptıran annelerin sütünde virüse karşı antikor bulunduğu tespit edildi. Araştırmada, aşı olan annelerin sütündeki antikorun bebekleri Kovid-19'a karşı korumaya yeterli olabileceği ifade edildi.
İsrailÇinli Sinovac’ın CoronaVac aşısıyla ülke çapında yaygın kullanıma geçilmesinin ardından, pek çok ülkede, aşının etkinlik ve güvenirlilik oranları araştırmalara konu olurken; bir analiz de Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinden geldi.
KoronavirüsKoronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Kayıpmaz, Sinovac firmasınca üretilen Kovid-19 aşısının birinci ve ikinci doz uygulamaları 14 gün yerine 28 gün arayla yapıldığında elde edilen antikor seviyesinin daha yüksek olduğunu bildirdi.
KoronavirüsProf. Dr. Mehmet Ceyhan, "Kovid-19 geçiren ve antikor geliştirenler, çocuk doğururlarsa anne sütlerine o antikor geçiyor. Anne sütü Kovid-19 geçirmese bile bir bebek için diğer hastalıklardan koruyan antikorlar gibi birçok koruyucu özellik içerir" dedi.
Koronavirüs