Prof. Dr. Alper Şener, 3 büyükşehirde vakaların düştüğünü hatırlatarak, "Tam doz aşılı popülasyonun yüzde 70'in üzerine çıkması gerekiyor. Türkiye'de şu an aşılanma oranı yüzde 50-60 arası. Normalleşme anlamında bunu yüzde 70'in üzerine çıkarmamız gerekiyor" dedi.
Kovid-19Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, 'salgın bitti' gibi düşünülmemesi gerektiğini belirterek, "Salgın elbette eskisi gibi değil, virüs gücünü kaybediyor ama hala öldürmeye devam ettiğini, yayıldığını biliyoruz" dedi.
COVİD-19Bilim Kurulu Üyesi Akın, "Salgından ölen kişi sayısı ilk kez günlük 300’ün üzerine çıktı. Bugün 260-270 arası kişi salgından hayatını kaybediyor. Böyle bir dönemde kimin hastalığı yaydığını bilmeden nasıl 'Maskeleri çıkaralım' kararı alabiliriz?” dedi.
MUHARREM SARIKAYAKoronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Aşıya ulaşamayan ve aşı yaptırmak istemeyenler bu şekilde hastalığı geçirerek bağışıklık kazanmış olacaklar" dedi. Özlü bunun iyimser senaryo olduğunu kötü senaryonun da olabileceğini belirtiyor.
KoronavirüsBilim Kurulu Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, katıldığı canlı yayında, "Henüz pike yakın olmadığımızı düşünüyorum fakat çok daha fazla vaka sayısı göreceğiz. Büyük kentlerde Omicron ile ilgili vakalar görüyoruz ama tüm kentlerde göreceğiz." dedi.
Tevfik ÖzlüSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, tüm dünyada panik yaratan ve kapanmaları yeniden gündeme getiren Omicron varyantının bu kez yeni bir dalga değil, tsunamiye yol açacağını söyledi.
Kovid-19Kovid-19’un yeni varyantı omikron dünyada yayılıyor. Türkiye’de üçüncü doz aşılamanın durma noktasında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şener, ‘Omikron Türkiye’ye gelmeden önce çok ivedi üçüncü doz aşılar tamamlanmalı. Artık bu bir acil durum eylemi’ dedi
KoronavirüsProf. Dr. Alper Şener, uluslararası bir araştırmanın, Omicron varyantının mevsimsel koronavirüs (HCoV-229E) ile benzer bir genom dizisine sahip olduğunu gösterdiğini ve bunun Kovid-19'un "mevsimsel bir hastalığa" dönüşmesinin işareti olabileceğini bildirdi.
ALPER ŞENERProf. Dr. Serap Şimşek Yavuz birkaç yıldır görülmeyen ve nezleye neden olan virüs enfeksiyonlarının tekrar sahnede olduğunu vurgulayarak, "Bu yıl nezleye yol açan Rinovirüs gibi diğer solunum yolu virüslerini çok daha erken dönemde görmeye başladık. Grip geçen yıl dünyadan yok olmuştu. " dedi.
GripBilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yavuz, okulların açılmasıyla çocuklar arasında sıkça görülmeye başlanan Norovirüs hakkında uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Yavuz, ishal ve kusma ile ortaya çıkan Norovirüs hastalığının da tıpkı Kovid gibi hızla bulaşabildiğine dikkat çekerek "Salgın yapabilir" dedi.
NorovirüsBilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yavuz, aşıya karşı çıkan doktorlara, “Şarlatan” diyerek tepki gösterdi. Prof. Yavuz, “Şu andaki bilimsel verileri değerlendiren bir kişinin aşı yapılmaması gibi bir şey önermesi mümkün değil" dedi.
AŞI KARŞITLIĞIProf. Dr. Nurettin Yiyit, "İki doz Sinovac aşılı yoğun bakım hastalarımız artıyor. Delta varyantına karşı mRNA veya inaktif farketmez, mutlaka üçüncü doz aşılarını olmaları gerekiyor. Sonbahar mevsimi onların kötü haberlerini duyacağımız mevsime dönmesin" dedi.
ModernaSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Akın, pandemi ile mücadelede en büyük tehlikenin, bulaşıcılığı yüksek varyantla öldürücülüğü yüksek varyantın birleşip, yeni varyant çıkarması olduğunu söyledi.
Kovid-19Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Özkan, "Rakam 14 bindeyken, pozitif olanlarla karşılaşma ihtimalimiz daha çok olacak. Temas edince hızlı artış görebiliriz, gidişat öyle görünüyor. Engellemenin tek yolu, aşı" dedi.
Kovid-19Prof. Dr. Nurettin Yiyit, Kovid-19 ile mücadelede aşı, maske ve mesafenin önemine dikkati çekerek, "Üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Vatandaş da eğer üzerine düşeni yapmaya hazırsa biz güzel bir sonbahara 'merhaba' diyebiliriz. Ama şu anki veriler sonbahar ayının biraz zor geçeceğini söylüyor" dedi
Kovid-19