Türkiye'nin Kuzey Kutbu'na 3'üncüsünü düzenlediği Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi kapsamında bilim insanları, izledikleri seyir rotalarında eriyen ve koparak denize karışan buzulların takibini yaparak küresel iklim değişikliğini araştırdı. Ardından gelen açıklama ise endişe yarattı.
İklim değişikliğiAlaska'da buzul ve karların oluşturduğu, "Jökuhlaup" olarak adlandırılan barajın patlaması ve Mendenhall Nehri'nin seviyesinin beklenmedik bir düzeye yükselmesiyle araştırmacılar, buzullardan kaynaklanan sellerin dünyada 15 milyon kişiyi tehdit edebileceğini belirtiyor.
SelBilim insanları, Kuzey Kutbu'ndaki donmuş toprakların altında gizlenmiş ölümcül bakteriler olabileceğine dikkati çekti. Araştırmalara göre, bazı tarih öncesi mikroorganizmalar günümüzde kullanılan antibiyotiklere karşı direnç gösteriyor olabilir.
KUZEY KUTBUAğrı Dağı'nın zirvesindeki buzulların havaların ısınmasıyla birlikte erimesi, tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Turizmci ve dağ rehberi Murat Şahin, Buzulların bir bomba gibi patlamasının ardından Ağrı Dağı eteklerindeki yerleşim alanlarına çamurla birlikte kaya parçalarının geldiğini söyledi.
Ağrı dağı