Foreign Affairs’te yayınlanan makale, Çin’in Batı Asya’da dengeleri değiştirdiğini tahlil ediyor. İran ve Suudi Arabistan'ın daha geniş stratejik çıkarlarının yakınlaşmasının yeni bir jeopolitik gerçekliği oluşturduğu belirtildi.
WashingtonTürkiye ikinci defa Biden’ın ‘demokrasi kulübüne’ davet edilmedi. Turuncu darbe karargâhı NED’in merkezinde bulunduğu Zirve’nin hedefinde, Çin ve Rusya’nın başını çektiği ‘otoriter ülkeler’ yer alıyor. Foreign Policy, kararı ‘Türkiye’nin üzerinin çizilmesi’ olarak yorumladı.
TürkiyeÇin Dışişleri Bakanı Çin Gang, Rusya ile Çin arasındaki yakınlaşmanın, liberal demokrasilere karşı otoriterliğin ittifakı olduğu görüşüne karşı çıkarak "Bugünün çatışması demokrasi ile otoriterlik arasında değil, küresel adalet ile güç siyaseti arasında." dedi.
Çin Halk CumhuriyetiPutin ve Xi, ilişkilerin daha da derinleştirilmesi kararının yer aldığı ortak bir bildiri yayınladı. Birçok anlaşmanın imzalandığı görüşmeler sonrasında Xi veda ederken, Putin’e dünyanın değiştiğini ve bu değişimde ikisinin rol aldığını söyledi.
ABDDünyanın gözü Ukrayna’nın üzerindeyken ABD, Çin’in etrafındaki denizlerde suları ısındıran adımlarını çeşitlendirdi. Pelosi’nin Tayvan ziyaretinin ardından Japonya, Avustralya, Güney Kore, Tayland ve Filipinler’den ‘Çin karşıtı çemberi sıkılaştırma’ hamleleri geldi.
ABDXi Jinping, Ukrayna Savaşı’nın başlangıcından bu yana ilk defa Moskova’da Putin’le görüştü. İki lider, Çin ve Rusya arasında ‘sınırsız dostluğun’ altını çizdi. The New York Times, Washington Post, El Pais ve Le Figaro’da çıkan makaleler, ziyaretin Atlantik sistemine meydan okuduğuna işaret etti.
Xi Jinping