Hidrobiyolog Levent Artüz, Marmara Denizi'ni etkisi altına alan deniz salyasının (müsilaj) gidişatına ilişkin yaptığı açıklamada, "Eğer 1-2 ay daha Ergene'nin deşarjı devam ederse Karadeniz ve Ege Denizi'ni de Marmara gibi kaybederiz" ifadelerini kullandı.
Marmara DeniziMarmara Denizi'ndeki müsilaj sorunu sürerken, şimdi de Çınarcak Çukuru'nda 'canlı yaşamını yok edecek' hidrojen sülfür gazı oluştuğu tespit edildi. Uzmanlar, bu gazın 2019 yılına kadar bölgede olmadığını belirtirken, durumun denizde yeterli oksijen kalmadığını gösterdiğini aktardılar.
Marmara DeniziMarmara Denizi’ndeki müsilaj sorununa karşı İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi, bakteriyle mücadele yöntemi geliştirdi. Yenikapı Yediemin Limanı’ndaki müsilaj, doğal ortamında yararlı deniz bakteri izolatlarıyla temizlendi. Yüzeyde yer alan müsilaj 5 günde yok oldu.
MüsilajMüsilajın etkisi altındaki Marmara ve İstanbul Boğazı'nın her köşesinde kaçak midye avcıları göze çarpıyor. Uzmanlar ise müsilajın azalması için midyelerin çoğaltılması gerektiğine dikkat çekiyor.
Marmara Deniziİzmit Körfezi'nde etkili olan müsilajın deniz canlılarında yarattığı tahribat, dalgıçlar tarafından görüntülendi. Dalgıç Özcan Karabulut, müsilajın deniz yüzeyinden aylar önce deniz altında görüldüğünü ve deniz canlılarını olumsuz etkilediğini belirtti.
Marmara DeniziÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada İstanbul'da 103,8, Balıkesir'de 79, Kocaeli'de 56, Yalova'da 53, Bursa'da 50, Çanakkale'de 27, Tekirdağ'da 23 metreküp müsilajın temizlendiğini açıkladı.
MüsilajMarmara Denizi'nde etkili olan müsilajın insan sağlığına olası etkileriyle ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Gamze Varol Saraçoğlu, müsilajın denizde yüzenler için cilt hastalıkları konusunda risk teşkil ettiğini belirtti.
Marmara Denizi