Bugün iki ülkeyi savaşın eşiğine getiren ve Ukrayna krizi olarak adlandırılan süreç Ukrayna’nın 4.Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in 21 Kasım 2013 tarihinde AB ile anlaşma yapmayı reddetmesiyle başladı. Batı’nın kışkırtmalarıyla başlayan eylemler ülke çapında şiddete dönüştü.
ABDTBMM Başkanı Mustafa Şentop Ukrayna krizinin çözümü konusundaki diyalog çağrısını tekrarladı. Şentop, “biz Türkiye olarak iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların, ihtilafların barışçıl yollarla, müzakere ve diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
PutinRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın NATO'ya girmesinin kendileri için ciddi bir tehdit olduğunu belirtti. Putin, ""Burada gerçekleri de anlamak mecburiyetindeyiz. Eğer Rusya bir tehditle karşı karşıya kalırsa; Ukrayna'nın NATO'ya katılması gibi... Bu bizim ülkemize bir tehdittir." dedi.
PutinRusya’nın desteklediği Donbass, Lugansk ve Donetsk yönetimleri ile Ukrayna ordusu arasında çatışmalar yaşanıyor. Bölge yönetimleri askeri seferberlik ilan etti. ABD savaş kışkırtıcılığına devam ederken Rusya askeri kararlılığını füze tatbikatıyla gösterdi.
UkraynaKremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna krizinde Batı’nın işgal söylemiyle Ukrayna’yı güç kullanmaya teşvik ettiğini belirtti. Planlı küçük bir provokasyonun geri dönülemez sonuçlara yol açabileceği konusunda uyaran Peskov, Rusya’nın savaş kelimesini telaffuz dahi etmeyi istemediğini söyledi.
KremlinRusya ile Ukrayna arasındaki kriz tırmanmaya devam ederken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki liderin Ukrayna kriziyle ilgili kapsamlı bir görüş alışverişi yaptığı belirtildi.
Putinİngiltere Başbakanı Boris Johnson, istihbarat bilgilerinin Rusya'nın Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yönelik bir "yıldırım harbi" planladığını gösterdiğini söyledi. Johnson, "Ukrayna Rusya için yeni bir Çeçenistan olabilir" dedi.
İngiltere