Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle hasar gören yapılarda kentsel dönüşümün hızlandırılmasını amaçlayan yasa teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu. Dönüşüm için salt çoğunluk yeterli olacak. Riskli binaya çilingir ile girilebilecek. Tahliye gerekirse kolluk kuvveti çağrılacak.
AK Parti6 Şubat depreminin üzerinden 9 ay geçti. Bir yandan depremin maddi yıkım ve harfiyatı kaldırılırken, diğer yandan yeniden yapılandırma ve İstanbul gibi deprem riski taşıyan iller için kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda yeni deprem yasasının hazırlıkları kamuoyuyla paylaşıldı.
DepremKentsel dönüşümün için kat malikleri anlaşamadığı zaman süre uzuyordu. Bunun önüne geçilmek için maliklerin anlaşması konusunda salt çoğunluğun yeterli olması planlanıyor. TBMM'de kabul edilirse kat maliklerinin ihtiyacı olan finansmanla ilgili destek planı da masada.
Devlet desteğiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurmak istediklerini belirterek, "Başkanlığın altında 3 tane genel müdürlük olacak. Birincisi sadece İstanbul'u takip edecek, ikincisi Türkiye'yi takip edecek, üçüncü genel müdürlük de kaynak oluşturacak" dedi.
ÇEVREErzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Sekmen, kentsel dönüşümün sadece binaları yıkıp yapmadan ibaret olmadığını söyleyerek " Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile TOKİ 10 bin civarında konut yaptı. 15 bin yıkılmak üzere olan konutu da kamulaştırdık.” dedi.
TOKİİstanbul’da depreme karşı kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilirken kira desteği dışında formüller de gündemde. Bunlardan biri, vatandaşlara, yüksek kiralar karşısında mağdur olmamaları için evleri tamamlanıncaya kadar “geçici evler” tahsis edilmesi.
KİRA DESTEĞİBakan Özhaseki, İstanbul’un kentsel dönüşümüiçin özel bir çalışma grubu oluşturulduğunu söyledi. Özhaseki, bu gruba muhalefeti de katkı için çağırdıklarını belirterek, “Onları dinlemeden biz kendi düşündüğümüzü yaparsak daha sonra mırın kırınlar çıkıyor. İnşallah katkı sağlayabilirler." dedi.
İstanbul'Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden' projesi büyük ilgi gördü, süreci hızlandırdı. İstanbul'da dönüşüm ihtiyacı olan 1,5 milyon konuttan durumu acil olan 300 bininin 1 yılda tamamlanması hedefleniyor. Kalan 1 milyon 200 bin konut 5 yılda bitecek