Ona göre köydeki öğretmen, ‘Cumhuriyet’in ve Devrim’in yayıcısı, bekçisi ve öğreticisidir’. Kurulan 21 Köy Enstitüsü’nden 20’si Yücel zamanında açılır. Görevde kaldığı sekiz yıla yakın sürede ilköğretimde okul sayısını öğrenci sayısını 813 binden 1 milyon 358 bine çıkarır.
HASAN ALİ YÜCELBirinci Maarif Şurası, Üniversiteler Kanunu, Tercüme Bürosu’nun kurulması, Köy Enstitülerinin açılması, Türkiye’nin UNESCO’yu kurucuları arasına alınması, Devlet Konservatuvarı, Teknik Eğitim Müsteşarlığı, Fen Fakültesi’nin kurulması gibi pek çok çalışmanın mimarı Yücel olmuştur.
EğitimKoronavirüs günlerinde Türkiye'nin çıkış yolunun üretime yönelmek olduğunun altını çizmek için keman virtüözü Cihat Aşkın ve opera sanatçısı Burak Bilgin'in önderliğinde Köy Enstitüleri'nin Ziraat Marşı yeniden kaydedildi. Sanatçılar marşı 'Yaşasın ziraat, yaşasın üretim' sloganıyla sundular.
ZİRAAT MARŞIilli Eğitim Bakanı Yücel, 17 Nisan 1940 günü, TBMM'de Köy Enstitüleri Kanunu'nun görüşüldüğü sırada yasanın amacını şöyle tarif eder: "Biz Köy Enstitüsü'nü sadece içerisinde kuramsal eğitim yapılan bir kurum olarak almadık.
Öğretmen