Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorunu sürerken, şimdi de Çınarcak Çukuru'nda 'canlı yaşamını yok edecek' hidrojen sülfür gazı oluştuğu tespit edildi. Uzmanlar, bu gazın 2019 yılına kadar bölgede olmadığını belirtirken, durumun denizde yeterli oksijen kalmadığını gösterdiğini aktardılar.
MüsilajDeprem araştırmasında ilk seferini tamamlayan TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi, İzmir'e döndü. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal ilk kez elde edilen bilgiler olduğunu söyledi. Mandal denizlerdeki müsilaj (deniz salyası) sorunuyla ilgili de açıklamalar yaptı.
TÜBİTAKAnkara Üniversitesi Toprak Bilimi bölümünden Prof. Dr. Günay Erpul ve Tarım ve Orman Uzmanı Adem Bilgin’in, müsilaj oluşumuna karşı üretilen döngüsel ekonomik eko-bataklık çözümünü konu alan makalesi, Avrupa Çevre ve Dünya Bilimleri Dergisi’nde yayınlandı.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ TOPRAK BİLİMİİzmit Körfezi'nde etkili olan müsilajın deniz canlılarında yarattığı tahribat, dalgıçlar tarafından görüntülendi. Dalgıç Özcan Karabulut, müsilajın deniz yüzeyinden aylar önce deniz altında görüldüğünü ve deniz canlılarını olumsuz etkilediğini belirtti.
MüsilajMarmara Denizi'nde etkili olan müsilajın insan sağlığına olası etkileriyle ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Gamze Varol Saraçoğlu, müsilajın denizde yüzenler için cilt hastalıkları konusunda risk teşkil ettiğini belirtti.
DOÇ. DR. GAMZE VAROL SARAÇOĞLU