Ülkemizde yaşanan depremler sonrası uzun yıllardır gündemden hiç düşmeyen İstanbul depremi konusunda tartışmalar devam ediyor. Marmara depremi üzerine birçok farklı tez öne sürülüyor. Sizler için 10 farklı uzmanın görüşünü haberimizde bir araya getirdik.
Şener ÜşümezsoyYer Bilimi ve Mühendisliği Profesörü Paul Martin Mai, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin küresel ölçekte "çok sıra dışı bir durum" olduğunu söyledi. Türkiye'de bulunan 6 levha'nın 3 yıl önce Silivri depremi ile harekete geçtiğini vurguladı. Marmara depremine dikkat çekti
DepremDüzce Gölyaka'da meydana gelen 5.9 şiddetindeki depremin ardından Marmara'da yaşanacak olası depremin ne zaman olacağı konusu yeniden gündeme geldi. Prof. Dr. Naci Görür geçtiğimiz aylarda beklenen İstanbul depreminin minimum 7.2 şiddetinde olacağını belirtti ve tarih verdi.
DepremKocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Oruç, kuzey kollarının uzunca bir süredir yıkıcı bir deprem üretmediğini söyleyerek, "Marmara Denizi içerisinde 6.9'dan büyük bir yıkıcı depremin olma olasılığını artık çok yüksek görüyoruz."
Depremİstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Marmara'da gerçekleşecek olası deprem için konferansta önemli açıklamalarda bulundu. Yaltırak, " Tedbirler almıyorsanız, Marmara'yı ve evinizi bırakıp gidin" ifadelerini kullandı.
MarmarayİTÜ'lü Prof. Dr. Okan Tüysüz, Marmara'da beklenen büyük depremin olma zamanının geldiğini söyledi. 24 kentin fay hattı üzerinde olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Tüysüz, 45 il alanında, fay hattı üzerindeki 110 ilçeyi açıkladı.
fay hattıDoç. Dr. Ergin Ulutaş, olası Marmara depreminde deniz içi heyelan ihtimali olduğunu ve ciddi tsunami etkisi olacağını belirterek, 'Özellikle Marmara limanların ve işletmelerin olduğu bir yer. Böyle bir yerde eğer dalgalar içeri girecek olursa 200 metre kadar girme ihtimali olası' dedi.
Tsunami