Güney Koreli teknoloji şirketi Samsung, koronavirüse karşı aşı geliştiren İngiliz ilaç şirketi AstraZeneca ile ortaklıklarını genişlettiklerini duyurdu. Teknoloji devi, AstraZeneca ile birlikte kanser ilacı geliştirmeye başlayacaklarını söyledi.
SAMSUNGEconomist dergisine yazan BioNTech’in kurucu ortakları Özlem Türeci ve Uğur Şahin, "mRNA başarısı son 30 yıldır bilimsel iş birliği ile ortaya çıktı. Biz 15 yıl içinde geliştirilecek ilaçların üçte birinin mRNA temelli olacağına inanıyoruz" açıklaması yaptı.
ÖZLEM TÜRECİBilim Kurulu toplantısı sonrası 2022'de yapılması planlanan üçüncü doz aşılar erkene alındı. İkinci doz mRNA aşısının üzerinden 6 ay kadar süre geçmiş 60 yaş üstü vatandaşlara, 18-60 yaş arasındaki kronik hastalığı olanlara ve yüksek riskli mesleklerde çalışanlara hatırlatma dozu uygulanmaya başladı
BioNTechProf. Dr. Mehmet Ceyhan, aşı karşıtlarına tepki gösterdi. ‘Ben hiç maymuna benzeyen, 3 kulaklı, 5 kulaklı insan görmedim. Siz gördünüz mü?’ ifadelerini kullanan Ceyhan, ‘Aklın ve bilimin gösterdiği yola girin artık’ dedi.
KoronavirüsAlmanya’da mRNA teknolojisiyle yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşı geliştiren BioNTech şirketinin Üst Yöneticisi (CEO) ve kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, gelecekte, hasar görmüş organların gençleştirilmesinin mümkün olabileceğine inandığını söyledi.
BioNTechİki doz arasındaki süre Biontech’te 12 haftaya kadar uzatılabilecek. Hatırlatma dozları 2022’nin ortasında yapılacak. Eylül ayına kadar gelecek olan 120 milyon dozun tamamı ilk kez aşılanacaklarda kullanılacak. Ekim ayı gibi nüfus büyük oranda bağışıklık kazanacak. Kurallar bir süre daha devam edec
KoronavirüsAlman biyoteknoloji firması BioNTech'in Singapur'da mRNA teknolojisine dayanan aşıları için bölgesel bir merkez ve yeni bir üretim tesisi kurmayı planladığı bildirildi. Singapur üretim tesisi, Alman şirketin Avrupa dışındaki ilk mRNA üretim tesisi olacak.
BioNTechProf. Dr. İsmail Balık, Türkiye'deki aşılama sürecini değerlendirirken "Klinik gözlemlerimize göre, eğer alerjik bünyeniz varsa mRNA aşısı yerine alerjik bünyelerde daha az yan etki yapan Sinovac aşısını yaptırabilirsiniz" ifadesini kullandı.
PROF. DR. İSMAİL BALIKTürkiye'ye ilk dozları gelen Pfizer/BioNTech aşısının en önemli dezavantajları arasında sayılan saklama koşullarında güncellemeye gidildi. Aşının eksi 25 ila eksi 15 derecede iki haftaya kadar depolanmasına AB'den onay çıktı. Aşıyı geliştiren bilim insanı Uğur Şahin, "Çok önemli bir adım" dedi.
BioNTechBioNTech'te eşi Uğur Şahin'le birlikte koronavirüs aşısını geliştiren Özlem Türeci, ABD medyasına kritik açıklamalarda bulundu. Kanserle mücadele eden mRNA aşıları müjdesi veren Türeci, ‘mRNA'ya dayanan farklı kanser aşılarımız var. Birkaç yıl içinde insanlara sunmaya hazır olacağız’ dedi.
TÜRK BİLİM İNSANI