Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Marmara Denizi'nde durağan deniz koşullarının devam ettiği sürece müsilaj tehlikesinin olduğunu söyledi.
Marmara DeniziProf. Dr. Mustafa Sarı, "Ümit ediyoruz ki kısa süre içinde Marmara Denizi'ne, özel çevre koruma alanı statüsü kazandırılır. Böylece bir büyük koruma şemsiyesi oluşur, Marmara Denizi'nde bundan sonra yapılacak her türlü faaliyet bu koruma perspektifi dikkate alınarak gerçekleştirilir." dedi.
Marmara DeniziMüsilaj sonrasında su ürünlerinin insan sağlığına etkilerini araştıran Prof. Dr. Nuray Erkan ve ekibi, bazı türlerde hastalık yapıcı mikrobiyal yükün arttığını saptadı. Erkan, ‘İyi bir pişirme işlemi uygulandığında, hastalık yapıcı etkenlerin oluşturacağı risk düşer’ dedi
DİP BALIKLARI1 litre atık yağ 1 milyon litre suyun kirlenmesine neden oluyor. Sudaki oksijeni azaltan, oksijen geçirgenliğini bozan ve güneş ışınlarının suya geçmesini engelleyen atık yağlar, müsilaj nedeniyle zorlanan Marmara Denizi'nde daha ciddi sıkıntılara neden olabilir.
Marmara DeniziMarmara Denizi’nde müsilaj azaldı ancak sudaki oksijeni büyük ölçüde tüketti. Kasım ayı için uyaran uzmanlar, deniz canlılarının yanı sıra insanların da oksijenin azalmasından etkilenebileceğini söyledi. Peki, oksijeni artırmak için ne yapmalıyız?
Marmara DeniziMarmara Denizi'nin kabusu haline gelen müsilaj tehlikesinin alınan önlemlerle yüzeysel olarak kaybolduğunu ancak denizin dibinin kötü durumda olduğunu ifade eden Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, kasım ayı için uyardı.