Bakanlık ile ODTÜ’nün yürüttüğü projede yer alan bilim insanlarının Marmara Denizi’nin en derin noktasında yaptığı araştırmaya göre, müsilajın oksijeni 2.5-3 saatte tükettiği bilimsel olarak kanıtlandı.
ODTÜÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Deniz'inde yapılan son çalışmalarda, toplam 5 bin 306 metreküp müsilaj topladıklarını açıkladı. Kurum'un verdiği bilgiye göre, Yalova'da 3, Balıkesir'de 3, Tekirdağ'da 9, Kocaeli'de 1 işletme olmak üzere 16 işletme kapatıldı.
MarmaraHidrobiyolog Levent Artüz, Marmara Denizi'ni etkisi altına alan deniz salyasının (müsilaj) gidişatına ilişkin yaptığı açıklamada, "Eğer 1-2 ay daha Ergene'nin deşarjı devam ederse Karadeniz ve Ege Denizi'ni de Marmara gibi kaybederiz" ifadelerini kullandı.
Marmara DeniziMarmara Denizi'ndeki müsilaj sorunu sürerken, şimdi de Çınarcak Çukuru'nda 'canlı yaşamını yok edecek' hidrojen sülfür gazı oluştuğu tespit edildi. Uzmanlar, bu gazın 2019 yılına kadar bölgede olmadığını belirtirken, durumun denizde yeterli oksijen kalmadığını gösterdiğini aktardılar.
Marmara Denizi