Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununa karşı İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi, bakteriyle mücadele yöntemi geliştirdi. Yenikapı Yediemin Limanı’ndaki müsilaj, doğal ortamında yararlı deniz bakteri izolatlarıyla temizlendi. Yüzeyde yer alan müsilaj 5 günde yok oldu.
DENİZ SALYASIMüsilajın etkisi altındaki Marmara ve İstanbul Boğazı'nın her köşesinde kaçak midye avcıları göze çarpıyor. Uzmanlar ise müsilajın azalması için midyelerin çoğaltılması gerektiğine dikkat çekiyor.
Marmara DeniziDeprem araştırmasında ilk seferini tamamlayan TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi, İzmir'e döndü. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal ilk kez elde edilen bilgiler olduğunu söyledi. Mandal denizlerdeki müsilaj (deniz salyası) sorunuyla ilgili de açıklamalar yaptı.
TÜBİTAKNöroloji Uzmanı Dr. Onultan, müsilaj tehlikesine ilişkin İtalya’da 2011 yılında yapılan çalışmaya atıfta bulundu. Onultan, 'Müsilajın deniz canlıları tarafından süzülmesi ve bunların gıda olarak tüketilmesi felç riskini artırmaktadır' dedi.
DR. OĞUZHAN ONULTANİzmit Körfezi'nde etkili olan müsilajın deniz canlılarında yarattığı tahribat, dalgıçlar tarafından görüntülendi. Dalgıç Özcan Karabulut, müsilajın deniz yüzeyinden aylar önce deniz altında görüldüğünü ve deniz canlılarını olumsuz etkilediğini belirtti.
Marmara DeniziÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada İstanbul'da 103,8, Balıkesir'de 79, Kocaeli'de 56, Yalova'da 53, Bursa'da 50, Çanakkale'de 27, Tekirdağ'da 23 metreküp müsilajın temizlendiğini açıkladı.
Türkiye