Marmara Denizi'nde ortaya çıkan müsilaj sorunu, Meclis Çevre Komisyonu'nda tüm yönleriyle ele alındı. Komisyonda bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, müsilajın laboratuvar incelemesinde alınan görüntülerini de paylaştı.
Marmara DeniziMüsilajın halk arasında denize girme, balık ve midye gibi ürünlerin tüketimi ile ilgili soru işaretlerine yol açtığına dikkat çeken uzmanlar, bu soruların yanıtlanması için ekolojik analiz yapılması gerektiğini söyledi.
Marmara Deniziİstanbul Üniversitesi, müsilaj ilk incelemesini tamamladı. Tek hücreli canlıların çoğalmasında fosfor ve azotun etken olduğunu söyleyen Prof. Dr. Neslihan Özdelice, "2 seneye yakın hepimiz evde kaldık, yoğun deterjan kullandık. Deterjan içeriklerinde yoğun fosfor var." dedi.
Marmara DeniziMarmara Denizi’nden toplanan deniz salyasına talip olduklarını belirten Prof. Dr. Yılmaz, 'Müsilajın kimyasal yapısını inceleyip, laboratuvar ortamında oluşturulan müsilajla Marmara Denizi'nde görülen müsilajın yapılarını karşılaştırıyoruz.' dedi.
PROF. DR. METE YILMAZBursa'nın Mudanya ilçesinde, diş hekimi Alper Altay'ın bir tekneden çektiği görüntülere Marmara Denizi'ndeki müsilaj (deniz salyası) yoğunluğu yansıdı. Altay, "Bütün marina beton malzemeyle kaplı gibiydi. Yaklaşınca hafif bir hareket gördüm. Şaşırdım" ifadelerini kullandı.
Bursa