Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, bazı bölgelerde COVID-19 vakalarının arttığına dikkati çekerek, virüsün ne şekilde mutasyona uğradığını anlamanın giderek zorlaşmasından endişe duyduğunu dile getirdi.
DSÖKoronavirüsün Aralık 2021'de ortaya çıkan ve özellikle Avrupa'da vaka sayılarının patlama yapmasına yol açan Omicron varyantını, bulaşıcılığının fazla olması nedeniyle virüsün normal gribe dönüşmesindeki son adımlardan biri olarak gören uzmanlar var.
FransaKovid-19’un yeni mutasyonu Omicron'la ilgili sosyal medyadan açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Emrah Altındiş, "Aşıları tüm dünyada yaygın bir şekilde kullanamadığımız surece yeni varyantların ortaya çıkmasını engelleyemeyeceğiz ve bu tur şok dalgaları devam edecek" dedi.
Kovid-19Yaklaşık 2 yıldır koronavirüsün pençesindeki dünyada gündemin bir numaralı maddesi AY.4.2! Daha bulaşıcı olan yeni varyant ile ilgili en çok merak edilen soru ise 'aşılar yeni varyanta karşı koruyacak mı' sorusu. Bu soru sonunda yanıt buldu.
Kovid-19Dr. Öğr. Üyesi Aziz Ahmet Surel, "Her mutasyon aşının hazırlandığı virüsten farklı bir virüs anlamına geliyor. Dolayısıyla aşılanmayan nüfus var oldukça bu yeni mutasyonların önünü açacağından aşılananların güvenliğini de riske atacak." uyarısında bulundu.
Kovid-19Yeni tip koronavirüsün bugüne dek en çok mutasyon geçirmiş varyantının saptandığı Güney Afrika'daki C.1.2 varyantının çok hızlı mutasyona uğramasından mütevellit daha bulaşıcı ve antikorlara karşı daha dirençli olabileceği belirtildi.
Kovid-19Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, "Aşıların oluşturduğu nötralizan antikor düzeylerini ve aşıların etkinliğini tehdit edecek yeni varyantlar ortaya çıkmaya başladı" dedi.
Kovid-19 AşısıDoç. Dr. Ayşegül Çopur Çiçek, son günlerde İngiltere varyantını hiç görmez olduklarını belirterek, “Delta varyantı yüzde 35-40’lar seviyesinde. Virüs değişimlerini hızlı şekilde devam ettiriyor ve ileriki süreçlerde Delta'dan başka mutasyonları da konuşacağız” dedi.
Kovid-19