UNESCO bünyesindeki "Yaratıcı Şehirler Ağı"nda Türkiye'de 7 şehir bulunuyor. 3 şehrimiz gastronomi, 2 şehrimiz zanaat ve halk sanatları alanında listede kendine yer bulurken, 1'er şehrimiz de tasarım ve müzik konusunda listeye girmeyi başarmıştır. İşte o şehirlerin listesi:
GaziantepUNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan geçmişten günümüze kadar “binbir kiliseli kent”, “40 kapılı kent” ve “medeniyetler beşiği” olarak anılan Ani Ören Yeri’nin gizemli yüzü 'güvercinlikler', görenleri kendine hayran bırakıyor.
Ani Antik KentiMersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Kızkalesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki Korykos Antik Kenti'nin parçası. Erdemli’nin tarihi kadar doğal güzellikleri de ilgi görüyor. Kızkalesi’nin 10-15 metre açıklarında, yaklaşık 8 metre derinlikteki kanyonlar, su altı fotoğrafçılarının kadrajını s
MersinEşsiz doğal oluşumları ortaya çıkarmak adına başlanan proje, 3 ilden 23 ilçenin de dahil olmasıyla daha büyük ölçekli bir projeye dönüştü. UNESCO listesine girme yolunda başarıyla ilerleyen proje, hem ekonomiye hem turizme katkı sağlayacak. İşte o proje..
BalıkesirTarihi ve doğal güzellikleriyle dikkati çeken Ürdün'ün güneyindeki kızıl kumlarla örtülü Rum Vadisi, dünya üzerinde Mars deneyimi yaşatmasının yanı sıra eşsiz doğal manzarası, tarihi ve kültürel öneminden dolayı her yıl yüz binlerce ziyaretçi ağırlıyor.
ÜrdünUNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne yer alan Kayseri'deki Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü'nden çıkarılan 350 eser, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında yürütülen "Koruma ve Diyalog-2 Hibe Programı" ile müzelerde sergilenmek üzere hazırlanıyor.
MüzeÜnlü halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu'nun torunlarından Gündüz Şatıroğlu, babası Bahri Şatıroğlu'ndan ailesine kalan ses kayıtları, günlükler ve mektuplardan oluşan arşivi, UNESCO tarafından "Aşık Veysel Yılı" olarak ilan edilen 2023'te kamuoyuyla paylaşmaya hazırlanıyor.
Aşık Veysel